Izložba Ivane Radovanović „O buduće vrijeme da li si mi tuđe“

PR tekstVELINGTON ČIZME – ŠARENI IZBOR ZA SIVE KIŠNE DANE

Izvor:KC NS

Izložba Ivane Radovanović „O buduće vrijeme da li si mi tuđe“ biće otvorena u ponedeljak 16. septembra u 19 časova u Malom likovnom salonu.

Izložba će moći da se pogleda do 27. septembra.
IVANA RADOVANOVIĆ
O buduće vrijeme da li si mi tuđe
Kustoskinja izložbe: Svetlana Mladenov
Po prvobitnoj vokaciji vajarka, Ivana Radovanović u svom umetničkom istraživanju ulazi u prošireno polje umetnosti te se izražava kroz različite medije i njihova ukrštanja. Bavi se skulpturom, objektima, instalacijama, ambijentalnim postavkama, performansom i umetničkom akcijom, videom i radom in situ. Kao predstavnica Crne Gore na Venecijanskom bijenalu 2017. pokazala je snagu svog talenta i sposobnost za koncipiranje monumentalnih projekta u slobodnom javnom prostoru. U svojim radovima bavi se pitanjima života i smrti, nastajanjem i nestajanjem, društveno-političkim, sociološko-egzistencijalnim i etičkim pitanjima. Proces stvaranja za umetnicu ima istu važnost kao i procrs razgradnje. Mnoge njene skulpture i objekti namerno bivaju prepušteni uticaju vremena i prirodnih procesa. Umetnica kamerom beleži te promene, te se one mogu videti u njenoj video dokumentaciji. Često pribegava i drastičnijim merama: spaljivanju i razbijanju, te pretvaranju prvobitne forme u drugi i drugačiji oblik.

Ivana Radovanović (Titograd, 1983). Magistrirala je vajarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Pavla Pejovića. Doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dušana Petrovića. Radi kao docent na FLU – Cetinje. Kao Fulbrajtov stipendista na postdoktorskom istraživanju boravila je 2019. godine na Univerzitetu St. John’s u Njujorku. Dobitnica je Silvermine Fulbright Art Rezidencije za 2019, New Canaan, CT.

Projektom „Čovjek Uomo Human“, predstavljala je Crnu Goru na 57. Venecijanskom bijenalu, 2017. godine. Predstavnica Crne Gore za Imago Mundi Highlights/Art Theorema #1 kojim se ujedno otvorio i Muzej Imago Mundi u Trevizu, Italija. Odabrana je među deset umetnika da učestvuje u Rezidencijalnom programu “ArTwins in Open Spaces” PAFOS 2017 – Evropska prestonica kulture. Učesnica je 41. Internacionalnog simpozijuma velike skulpture u terakoti, TERRA, Kikinda, Srbija. Dobitnica je Nagrade Bijenala mladih umetnika Evrope i Mediterana (BJCEM) i Gran pri nagrade 37. Crnogorskog likovnog salona „13. Novembar“ (2015). Samostalno je izlagala u Americi, Austriji, Italiji, Crnoj Gori i Srbiji. Participirala u rezidencijalnim, edukativnim i umetničkim programima u Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Portugaliji, Finskoj, Grčkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i drugim zemljama.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA NOVI SAD