Edukativno-dokumentarna izložba „Znamenite Ćupričanke 20. veka“ !!!

  • Izvor: Ustanova Kulture Ćuprija

13/05/2021

Ustanova kulture „Ćuprija“ vas poziva na otvaranje edukativno/dokumentarne izložbe pod nazivom „Znamenite Ćupričanke 20. veka“, istoričara Stefana Stamenkovića.

Izložba „Znamenite Ćupričanke 20. veka“ je prva ovakve vrste u Ćupriji i ovom delu Srbije, sa fokusom na kulturnoistorijski razvoj jednog podneblja ostvaren kroz dela velikih žena.

Kao takva, ova izložba je pred sobom postavila nekoliko ciljeva. Možda bi najvažniji od njih bio odavanje počasti velikim ženama koje su ime Ćuprije proslavile u zemlji i sa ponosom pronosile kroz svet, odnosno ženama koje su svojim nesebičnim radom i zalaganjem učinile Ćupriju boljim mestom za život.

Cilj ove izložbe je svakako i edukacija građanstva, u prvom redu mlađih naraštaja o životnim delima žena koje su se rodile u Ćupriji ili se u Ćupriju odnekud doselile, tu u njihovom komšiluku živele i stvarale i potpuno nezasluženo ostale na marginama istorije, zaboravljene.


Ova izložba u tom smislu predstavlja podstrek stručnoj javnosti i običnom građanstvu da se o delima velikih žena neprestano govori i istražuje. Otud i ideja da se izložba ovakve vrste po prvi put organizuje u Ćupriji, što je ujedno svrstava među retke gradove u Srbiji koji su na ovakav način napravili omaž svojim znamenitim sugrađankama.

Izložba „Znamenite Ćupričanke 20. veka“ će (uz poštovanje epidemioloških mera) biti otvorena 20. maja 2021. godine u 19 časova u Galeriji Ustanove kulture „Ćuprija“ (Sinđelić). Posetioci će biti u prilici da posete ovu izložbu od 20. maja do 4. juna 2021. godine.

KULTURA VESTI GRADA ĆUPRIJA