Bitef dens kompanija laureat 47. INFANT-a !!!

  • Izvor: KC NS

04/09/2020

Proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada, u nedelju 06. septembra svečano je zatvoren 47. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT.

Odlukom žirija festivala koji su činili Miroslav Radonjić, Nikola Zavišić i Milan Puzić, nagrada je dodeljena predstavi „Prostor za revoluciju“ Bitef dens kompanije, a selektor 48. INFANT-a biće reditelj Aleksandar Popovski.

U konkurenciji su bile i predstave „Ana Frank“ Šabačkog pozorišta i „Algoritam sna“ Teatra MIMART. Ansambl Srpskog narodnog pozorišta je potom u čast nagrađenih umetnika odigrao predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin?“. Predstava se odnosi na 1970. godinu kada je preminula Dženis Džoplin, intrigantna ličnost koja se suprotstavila društvenim normama tog vremena.

Na 47. INFANT-u pod sloganom „Lična revolucija“ novosadska publika je imala prilike da, pored uživanja u već pomenutim predstavama, učestvuje u raznim radionicama koje su obuhvatale umetnosti poput književnosti, teatra, plesa, virtuelne realnosti, bodi-arta, pa čak i cirkusa. Takođe, publika je imala priliku da poseti izložbu autora Danila Baletića pod nazivom „Skulptura Transformersi i Dinoboti“, kao i izložbu „Vojvođanski slikari“. Festival je ove godine bio u novom izdanju te se vraća svojim korenima u alternativnom prostoru, i bio je održan u Kineskoj četvrti.


Žiri 47. po redu festivala alternativmig i novog teatra koji se odigrao od 4. do 6. septembra 2020. godine radio je u sastavu Milan Puzić (scenarista i dramaturg), Miroslav Miki Radonjić (direktor Sterijinog pozorja) i predsednik žirija Nikola Zavišić (reditelj, pisac i dizajner svetla) i doneo sledeće zaključke i odluku:

– pre proglašenja najbolje predstave moramo da napomenemo kako je zaista važno to što se pozorište vratilo publici i publika pozorištu. Suština teatra je upravo ova ključna razmena energije i komunikacija i bez nje teatar gubi smisao i svrhu. Iskreno se nadamo da će pozorište nastaviti da živi uz svoju publiku i da neće biti ovako brutalno uklonjeno iz naših života jer je bez njega zaista duhovni život značajno siromašniji.

– žiri pozdravlja povratak Infanta svojim korenima, a to je izlazak na otvorenu scenu, izlazak napolje. To je dobra ideja i treba je negovati zbog autentične atmosfere koju igranje van institucionalnih pozorišnih zgrada nudi. Ovde skrećemo pažnju na uslove za igru, pre svega tehničke, i nadamo se da će naredna izdanja festivala uspešno rešiti ovogodišnje probleme. Infant festival bi morao da ostane potpuno samostalan, nezavistan i slobodan od uticaja i drugih kulturnih upliva, što svojim umetnički relevantnim stažom apsolutno zaslužuje. Samostalan Infant izvesno bi izbegao tehničke probleme koje smo pomenuli.

– a sada ono zbog čega smo ovde: nagrada festivala. Žiri je imao prilike da u dva dana pogleda na žalost samo tri predstave koje su bile potpuno različite i bavile se sasvim raznovrsnim poetikama i pozorišnim praksama.

U suženoj konkurenciji žiri se odlučio da nagradu za najuspešniji eksperiment ili predstavu u celini jednoglasno dodeli predstavi Prostor za revoluciju u režiji i koreografiji Isidore Stanišić a u izvođenju Bitef dens kompanije iz Beograda.

Prostor za revoluciju Isidore Stanišić na umetnički izuzetno uzbudljiv, izvođački nadahnut i sjajno artikulisan, tehnički krajnje precizan i dramaturški pametno organizovan način otvara bolna pitanja o našem odnosu prema pobuni i političkom angažmanu uopšte, bivajući pri tom veoma duhovit, ironičan i simbolički do kraja jasan i čist. Iz udobne pozicije svojih madraca sjajni plesači Bitef dens kompanije kroz inspirativne i originalne koreografske, dramske i ritmički odlično montirane scenske slike govore nam o svemu onome o čemu sami nerado razmišljamo – da se ni jedna revolucija, bila ona intimna, javna, politička ili bilo koja druga, neće desiti ako sami ne ustanemo iz svojih udobnih pozicija i ne pokrenemo se fizički i duhovno. Nagrađenima čestitamo, kao i svim ostalim učesnicima, ali i publici koja je ispratila festival i na taj način pozorište posle duge preduge učinila živim.

Nikola Zavišić, predsednik žirija

Milan Puzić, član žirija

Miroslav Miki Radonjić, član žirija

KULTURA VESTI GRADA BEOGRAD VESTI GRADA NOVI SAD VESTI GRADA ŠABAC