Užička Zelena staza za rekreaciju i uživanje !!!

  • Izvor, foto: Grad Užice

27/07/2021

Makadamska staza kojom je “Ćira” decenijama vozio prema Sarajevu i Dubrovniku, poslednjih nekoliko godina je etapno asfaltirana i postala jedna od prvih Zelenih staza u Srbiji na kojoj Užičani uživaju u oazi nadomak civilizacije.

Uz nju su postavljena odmorišta, česma, sprave za vežbanje, klupe, stolovi za stoni tenis, javni toaleti, osvetljeni su tuneli.

Namenjena je za šetnju i vožnju bicikala. Vožnja u dužini od 7,2 kilometara koliko je asfaltirano, startuje ispred prvog tunela, na Starom železničkom mostu, u blizini prve hidrocentrale u Evropi, koja je izgrađena pre 116 godina po principima Teslinih polifaznih struja, a cilj je u Staparskoj banji.

Na užičkoj Gradskoj plaži nalazi se lift-platforma i tako su stvoreni uslovi da i majke sa decom i osobe sa invaliditetom lakše izađu na železnički most kod plaže, odakle šetalište počinje. Ova staza je za Užičane najbliži izlaz u prirodu.

Po lepom danu na stotine biciklista, atletičara, šetača, začas osvoje ovaj kutak divljine nadomak civilizacije.

I ranije je klisura bila privlačna, ali nepristupačna za mnoge. Sada se prilazi lako, a priroda nije narušena: ulaganjima grada asfaltirana je staza, osvetljeni pojedini tuneli, postavljene klupe, uređen prostor.


Na sedmom kilometru od Gradske plaže nalazi se Staparska banja sa nekoliko termalnih izvora. Tu se u svako godišnje doba može zateći poneko kako uživa u prirodno toploj vodi te banje. Daljim tokom od banje još jedan kilometar je asfaltiranog puta dok se dalje do brane na jezeru Vrutci stiže starim valjanim putem. Zelenu stazu prate i obeležene staze za planinare.

Evropska asocijacija zelenih staza dodelila je gradu Užicu 2017. godine nagradu za užičku Zelenu stazu, prvu takve vrste u Srbiji. Užicu je tada dodeljena druga nagrada u kategoriji izvrsnost, odnosno, priznanje za uređenje i sadržaje staze, ali i za njenu pristupačnost koja je omogućena postavljanjem lifta-platforme kojom pešaci, majke sa decom u kolicima, osobe sa invaliditetom i biciklisti mogu da se popnu na rekonstruisani železnički most na Gradskoj plaži i da njime nastave Zelenom stazom.

Nagrada je bila je i potvrda da je Užice na pravom putu u promociji biciklizma, sporta, zdravih stilova života i zaštite životne sredine. Zelena staza je i put do neolitskog naselja,odnosno arheološkog parka, koji se pravi na njenom završetku pored Staparske banje, koji će biti dodatna atrakcija u klisuri Đetinje.

EKONOMIJA