Treći međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2023 za mlade arhitekte i dizajnere, studente arhitekture i dizajna

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

PR TEKST

Udruženje Ekokultplus iz Beograda, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA raspisuju Treći međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje na temu MIKRO EKO KUĆA 2023

foto Rade Kovač

Konkurs je namenjen mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti. Rok za predaju radova je 1. septembar, a nagradni fond iznosi 4.500 evra.

Prema rečima predsednika međunarodnog žirija Konkursa, arhitekte Vladimira Lovrića, „Konkurs ima za cilj da promoviše mlade stvaraoce i da kroz društvene mreže i prateće medije afirmiše koncept ekološke arhitekture. Na taj način se stvaralaštvo mladih generacija obogaćuje ekološki održivim pristupom projektovanju, dizajniranju i izgradnji zgrada uz korišćenje obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i sprečavanju daljih klimatskih promena“.

Konkurs otvara pitanje eko samoodržive kuće, uz njeno prilagođavanje prirodnom kontekstu i upotrebi obnovljivih izvora energije i prirodnih ekološko-održivih materijala, ali isto tako treba da da odgovor o mogućem egzistencijalnom minimumu životnog prostora uz obezbeđenje svih aspekata održivog komfora. Ekološke mikro kuće mogu dati široke
odgovore o mogućnostima kvalitetnog i održivog boravka u prirodi i njihove upotrebe.

Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o ekološkoj minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim formalnim, oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o minimalnom i održivom prostoru za život u prirodi.

Savremeni trenutak obeležen klimatskim promenama, povećanim zagađivanjem životne sredine i pandemijom korona virusa povećao je interesovanje za boravak u prirodi i otvorio mogućnost da se na ovakav kreativan način utiče i unapredi pristup zelenim tehnologijama i pospeši ukupna industrija montažnih i prefabrikovanih kuća u regionu, kao jednog od modela održive gradnje u budućnosti.

Cilj pokretanja konkursa je i da se kroz redefinisanje osnovnih čovekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definiše i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni deo ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.

Objavljivanje rezultata konkursa, odnosno dodela nagrada biće upriličena na svečanom otvaranju tradicionalne Šeste međunarodne Manifestacije i Kongresa ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST (SUSTAINABLE ARCHITECTURE – ENERGY EFFICIENCY – SAEE), u petak, 6. oktobra 2023. godine u 19h u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd.

Konkurs su podržale kompanije Alumil i Zumtobel group.
Više informacija o konkursu:
www.ekokucamagazin.com/konkurs-mek2023

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

BIZNIS REČ EKONOMIJA