Oduvek se zna da je napojnica deo kulture i džentlmenski manir !!!

  • Izvor: telegraf.rs

18/11/2018

[views]

Veliki broj onih koji uvek ostavljaju bakšiš rekli su da to više neće raditi ako postane obavezno, a čak se ni konobarima ne sviđa ideja da bakšiš koji su do sada zadržavali za sebe, sada dele sa svim zaposlenima u ugostiteljskom objektu.

trong>Ovo su samo neki od komentara na ovaj tekst:

– Ma kakav bakšiš, to je bezobrazluk. Ko meni daje bakšiš kada završim neku montažu i oderem se od posla. Taj konobar neka bakšiš traži od gazde, jer je bio uslužan i profesionalan prema njegovim gostima i koji će se u tom slučaju opet vratiti kao zadovoljni gosti. To je nagrada, a ne da čeka od gosta da mu da napojnicu i pored visokog računa .

– Da da, bakšiš treba da bude obavezan, ali ne da se deli na ravne časti! Jer, hvatača krivina ima previše i neću ja njima da zarađujem! A drugo, kuvari i šankeri imaju veće plate! Konobari imaju bedne, jer žive od bakšiša!

– Kako me srdačno usluži i služi tako ću i ostaviti. Nije problem i sam sam bio konobar znam šta je bakšiš koji sam zaradiš ili ne! Ovo je pljačka.

– Oduvek se zna da je napojnica deo kulture i džentlmenski manir. Naravno, ukoliko je usluga adekvatna.

 I na čijem je on platnom spisku? Mom ili vlasnika objekta? Šta sad, dok sam radila kao negovateljica za svaku promenjenu pelenu sam mogla da dobijem bakšiš. Karikiram. Budalaština!

– Pa tako može svako da traži. Zamisli idem da kupim burek i oni mi naplate još 10 odsto, idem na pijac i kupim voće i povrće i oni traže još 10 odsto…

– Ko će meni dati bakšiš što radim u fabrici. Bakšiš što me uslužio, doneo piće? Pa on je plaćen za to.

– Što nisi učio za konobara prijatelju ? Probaj jedan dan da radiš kao konobar, pobegao bi niz put posle kraja smene…

– Od kada znam za sebe i izlazim sve do dan danas, nikada nisam seo u kafić a da bakšiš nisam ostavio. A sa ovim predlozima, ne da neću da sedam, nego i kad se zaje.em neću dati tih 10 odsto

– Ne idem u kafanu, a tek neću ići ja da im zarađujem platu!

– Bakšiš moraš da zaslužiš.

– Kome bre da ostavim bakšiš? Onoj što drnda mobilni i 5 puta je zovem da donese šta je potrebno za sto ili onom što se zabuljio u tenis i kaže „samo sekund da vidim“? Aha, dobiće, kako da ne.

– Kao da se već nisu dovoljno ugradili u cenu pića pa još treba da ih častim što su me odrali.

– Uzmete vi i više od 10 odsto kroz „ćorave“ ture. A tek što ne kucate fiskalne račune, doduše u dogovoru sa gazdom….Uvek vam bre malo!

Da li biste se vi bunili ukoliko bi vam na računu stajao obavezan bakšiš? 

EKONOMIJA