Nestašica peleta i uglja na stovarištima

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor:novosti.rs

GRAĐANI koji su ovih dana krenuli u blagovremnu nabavku ogreva doživeli su neprijatno iznenađenje na stovarištima zbog nestašice energenata.

Peleta nema dovoljno, a njegova cena divlja, i sada je 50 odsto viša nego lane. Sušeni ugalj uopšte ne može da se nađe, a početkom aprila je bio 2.000 dinara skuplji po toni, u odnosu na prošlu godinu.

Iz javnog preduzeća „Srbijašume“ poručuju da nema razloga za brigu i da će pruzete obaveze proizvođačima peleta da ispune. Kako navode u EPS-u, do otežane isporuke sušenog uglja je došlo zbog opravdanih razloga, i ogranak Rudarskog basena „Kolubara“ čini sve da dostavi ugovorene količine.

Na stovarištima kažu da se cena peleta koriguje na mesečnom nivou, pa sada po toni košta do 38.000 dinara. Kako se najavljuje, taj trend rasta će se nastaviti. Mnogi potrošači su prešli na ovo ekološko gorivo, a na to su ih podsticala i nadležna ministarstva. Ta domaćinstva su sada u panici, ne samo zbog drastičnog poskupljenja, već i zbog neizvesnosti da li će uopšte moći da ga nabave.

Osim potrošača, žale se i proizvođači peleta koji tvrde da im „Srbijašume“ ne isporučuju ugovorene količine sirovine i da zato ne mogu da ispune planiran obim proizvodnje. Kako saznajemo, tim povodom je prošle sedmice održan sastanak u Vladi Srbije. Sa savetnikom premijerke Ane Brnabić razgovarali su proizvođači peleta i predstavnici „Srbijašuma“.

Direktor prodaje u firmi koja je najveći proizvođač peleta u regionu, Nenad Savić, kaže da zbog problema sa nabavkom sirovine imaju gubitke.

– Ove godine smo u zaostatku 40 odsto od ugovorenih količina drveta i svakodnevno urgiramo kod „Srbijašuma“ da nam to isporuče – navodi Savić za „Novosti“.

– Ništa konkretno nam nisu rekli, ne znamo ni da li će se snabdevanje popraviti niti kada. Zbog nedostatka sirovine radimo sa smanjenim obimom proizvodnje i u minusu smo.
Jovan Čorbić, izvršni direktor za komercijalne poslove JP „Srbijašume“, ističe da građani i proizvođači ne treba da brinu:

– Situacija nije alarmantna. Vremenske okolnosti, vidite da snega još uvek ima na planinama, uzrok su usporavanja proizvodnje proteklih meseci. Do kraja godine „Srbijašume“ će ostvariti plan poslovanja i naše obaveze prema kupcima će u najvećoj meri biti ispunjene. Mi nećemo biti uzrok bilo kakvog poremećaja na tržištu, niti nestašica.

Potrošači ne mogu da nađu ni sušeni ugalj. Jovana Marković iz Beograda kaže da je obišla mnoga stovariša u gradu, a od ovog energenta ni traga.

– Sušeni ugalj smo u julu prošle godine plaćali 14.000 dinara po toni, a početkom aprila 16.000 – navodi Markovićeva.

– Sada smo hteli da kupimo još ovog energenta, jer se najavljuje da će još da poskupljuje, ali nismo uspeli da ga nađemo.

EPS: PRIORITET ENERGETSKA STABILNOST

U EPS ističu da je na isporuku sušenog uglja stovarištima uticalo više faktora.

– Do te situacije je došlo iz opravdanih razloga – ističu u EPS-u. – I to zbog promene eksploatacionih uslova, otežane tehnološko-tehničke eksploatacije lignita u prethodnom periodu, kao i zbog potrebe za povećanom proizvodnjom električne energije, radi održavanja energetske stabilnosti Republike Srbije.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

EKONOMIJA