Društveno-odgovorne kompanije tokom letnjeg perioda organizuju stručne prakse za mlade akademce !!!

  • Izvor: novosti.rs

18/07/2018

[views]

Iako su letnji meseci studentima retka prilika da naprave predah od ispita i učenja, neki od njih taj period koriste da steknu svoja prva radna iskustva. Društveno-odgovorne kompanije tokom letnjeg perioda organizuju stručne prakse za mlade akademce, u želji da im omoguće da uz teorijska znanja steknu i prva praktična iskustva.

trong>„Prilika da budem na praksi u najvećoj firmi u Srbiji je ujedno i moj prvi susret sa poslom u pravom smislu te reči, radnim vremenom i obavezama na poslu. Ovo su moji prvi koraci kao zaposlenog čoveka. Najvažnije od svega jeste to što će mi ova praksa pružiti znanje iz najrazličitijih oblasti sa kojima dosad nisam imala priliku da se susretnem i biti ozbiljna podloga za moj dalji razvoj i karijeru.“, izjavila je Jovana Popov, studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koja trenutno pohađa praksu u Sektoru za organizaciju službenih putovanja kompanije NIS.

Oko 150 studenata, sa više od deset fakulteta širom Srbije, ovo leto provodi na praksi u kompaniji NIS radeći na različitim pozicijama u skladu sa njihovim obrazovanjem i afinitetima. Letnja praksa u NIS-u se organizuje svake godine i traje od juna do septembra, uz podršku mentora.

Priliku da vidi i učestvuje u procesu proizvodnje i prerade nafte iskoristila je i Andrea Alija, studentkinja Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda koja svoju praksu obavlja u Rafineriji nafte u Pančevu. „Sada konačno imam širu sliku o poslu kojim ću se baviti u budućnosti, jer sam dobila šansu da vidim i učestvujem u procesu proizvodnje i prerade nafte o kojima sam ranije samo mogla da čitam ili da gledam u dokumentarnim filmovima. Ono što moju praksu čini sasvim posebnom jesu ljudi, moje kolege i mentori koji imaju dovoljno strpljenja i pažnje da mi prenesu svoja znanja i ljubav prema poslu“.

Kroz NIS-ovu Letnju studentsku praksu, do sada je prošlo više od 800 studenata sa osnovnih i master studija obrazovnih ustanova Republike Srbije i međunarodnih akreditovanih obrazovnih institucija.

EKONOMIJA