KNJIGA Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje-najstarija narodna jela !!!

  • PR tekst

12/11/2019

Danas, vek kasnije, Miodrag Ilić, autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, vodi nas kroz istorijat kulture ishrane i običaja na ovim prostorima. Kulturu ishrane, tradiciju i običaje jednog naroda veoma dobro oslikavaju upravo mirisi i ukusi domaće hrane. Velikim delom, ona je i obeležje nacionalnog identiteta. 

Foto: Privatna arhiva

Večito pitanje: da li postoji autentična srpska kuhinja, ovom knjigom dobija sistematičan i autoritativan odgovor.

Gledano u međunarodnim okvirima, postoji standardizacija tradicionalne hrane, odnosno tradicionalnih jela i sastojaka.

Profesor dr Slađana Šobajić, redovni profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, u predgovoru knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, kaže: “Zbog značaja koji tradicionalna hrana ima u očuvanju kulturnog nasleđa jedne zemlje ili zajednice, ali i zbog očuvanja raznovrsnosti ishrane i dijetarnih navika i postizanja adekvatnog nutritivnog statusa, veoma je važno dokumentovati tradicionalnu hranu, sačuvati stare recepture i stare načine pripreme hrane. Proučavanje tradicionalne hrane daje važan uvid u način ishrane i u to kako se on menjao kroz vreme. Ovoj temi je bilo posvećeno nekoliko velikih evropskih projekta, kao što su TRUEFOOD, BaSeFood i EuroFIR.”

“Dakle, pre nego što vas neko ubedi da je neko jelo “tradicionalno”, raspitajte se kod starih baka i deka da li je to istina ili potražite pouzdane zapise koji su nastali pre Drugog svetskog rata o tome. U svakom slučaju, ne znači da vam se to jelo neće svideti čak iako nije pravo tradicionalno, samo bi trebalo biti precizan u terminologiji.” – kaže Miodrag Ilić, autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

“Uticaj drugih kultura na to šta se jelo na nekom prostoru, to je kod svih naroda bilo normalno, tokom istorije. Pa još su stari Rimljani, i to kao veliki osvajači, trpeli uticaj kultura koje su pokoravali. Naravno i oni su širili svoj uticaj na pokorene narode. To je uvek dvosmerno. Samo, ne treba dozvoliti rasprave “stručnjaka” o tome da ne postoji srpska nacionalna kuhinja i da je to sve uticaj drugih naroda i kultura.To, jednostavno, nije tačno.”, nastavlja Miodrag Ilić.

Tema ove posebne knjige je domaća kuhinja, što i sam naslov kaže – tj. sve ono što je u istorijskim delima srpskih etnologa zapisano da je nastalo radom amatera kuvara, domaćica, domaćina u porodičnom okruženju. A domaća kuhinja, kultura ishrane jednog naroda, deo je nematerijalne kulturne baštine svakog naroda.

Da bi obezbedio bolje očuvanje te vrste kulturne tradicije i upozorio na njen veliki značaj, UNESCO je kreirao listu nematerijalne kulturne baštine. Kao deo nacionalnog i kulturnog identiteta, na ovoj listi je i krsna slava. U budućnosti, osnovni zadatak svih nas je da podržimo svaku akciju koja će dovesti do postavljanja što više tradicionalnih jela domaće kuhinje na UNESCO listu, radi očuvanja od zaborava.

Na promociji knjige, koja je održana 23.05.2018. godine u Beogradu, podršku ovom projektu, kao važnom za očuvanje tradicije i nematerijalne kulturne baštine Srbije, iskazala je Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije:

“Za PKS je veoma važno da prepoznamo ovakve projekte, koji imaju veliki značaj za turizam i ugostiteljstvo.”

Nakon promocije knjige u Beogradu, autor Miodrag Ilić sa saradnicima, obišao je mnoga mesta u Srbiji: Bela Crkva (Narodna biblioteka i Narodni muzej), Topola (Gradska biblioteka Radoje Domanović), Zrenjanin (Narodni muzej Zrenjanin), itd.

U maju 2019. godine, planirana je značajna promocija knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje u Beču, u organizaciji Srpskog kulturnog foruma i uz podršku Ambasade Srbije u Beču.

K1
K2
K3
K4

Zajedno sa suprugom sa kojom vodi sajt o receptima i kulturi ishrane,  Miodrag Ilić je zaključio da je malo sličnih knjiga o tradicionalnoj kuhinji i ishrani koje su ujedno i istorijski i etnografski dokumentovane.

Upravo tako su nastali ideja i koncept na kojima je zasnovano Miodragovo ozbiljno i iscrpno istraživanje.

Autor knjige Miodrag Ilić je izabrao tradicionalno kulinarstvo kao temu jer je to suštinski i napopularnija i najintrigantnija tema, i njome se u knjizi bavi na najprofesionalniji način iz ugla jednog amatera

Кnjiga Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje predstavlja riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života koji polako, ali nepovratno nestaje. O načinu života kad se kuvalo za porodicu, kad je postojalo vreme za dugu pripremu jela, kad je cela porodica sedela za stolom i kad se nije znalo za zamrznute ili podgrejane obroke.

Listajući knjigu, čitajući recepte skoro da ćete osetiti miris ovih sveže pripremljenih i ukusnih jela, a nadam se da ćete poželeti da sebi i sebi dragim ljudima neka od tih jela i spremite, i tako zajedno sa Miodragom Ilićem učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava. (deo predgovora, profesor dr Slađana Šobajić).

Knjiga sadrži 109 recepata iz svih krajeva Srbije, geografski podeljeno: severna Srbija (Vojvodina), istočna Srbija, južna Srbija, zapadna Srbija, centralna Srbija, Kosovo i Metohija. Uz činjenicu da se, u suštini, svi regioni dosta preklapaju, ali, imaju i svojih posebnosti.

Knjiga je odštampana na dva jezika, srpskom i engleskom i možete je kupiti u svim velikim knjižarama u Srbiji.

BIZNIS REČ