- Autor: Danijela Stojanović
21/04/2021
Paraćin- „Teško je ostati imun i objektivan kada se spomene škola sa kojom ste podelili četiri prelepe godine mladosti. Pored obrazovanja, iz ove škole generacije su ponele lepe uspomene sa različitih školskih sekcija, empatiju i uverenje da je uz dobar tim uspeh zagarantovan.“ (autor iz ugla bivšeg učenika)
Prenosimo vam koje obrazovne profile ova škola danas nudi budućim srednjoškolcima i kakve su mogućnosti učenika po završetku nekog od njih. EKONOMSKI TEHNIČAR – smatra se liderom među zanimanjima u oblasti ekonomije. Učenici tokom četvorogodišnjeg školovanja prolaze kroz sveobuhvatan ciklus poslovanja današnjih kompanija. Smer je namenjen učenicima koji svoju budućnost vide u poslovima menadžmenta i finansija ili u pokretanju sopstvenog biznisa. KOMERCIJALISTA – birajući ovaj profil, učenici stiču znanja o poslovanju svih sektora veletrgovinskih kompanija, razvijaju veštine u pregovaranju i organizaciji, uče o poslovima nabavke, prodaje, marketinga, uvoza i izvoza robe. Ovaj profil omogućava zaposlenje u domaćoj i međunarodnoj trgovini, marketinškim firmama, špediciji i na carini. TURISTIČKO – HOTELIJERSKI TEHNIČAR– idealan izbor za učenike koji vole da putuju i uče istoriju drugih naroda. Prednost ovog profila je svakako učenje stranih jezika jer pruža mogućnost zaposlenja kako u zemlji tako i u inostranstvu. Turističko-hotelijerski tehničar pravi proračune cena turističkih usluga, obezbeđuje pravovremeno dobijanje viza, obezbeđuje svu neophodnu dokumentaciju za putovanje. Poseduje savršenu veštinu govora jer posao zahteva besprekoran odnos između klijenata i ponuđača ugostiteljslih objekata u cilju pružanja kvalitetnih usluga. Ovaj profil takođe omogućava zaposlenje na svim pozicijama u hotelu.
TRGOVAC – Kroz trogodišnje školovanje, uz dosta praktične nastave, učenici stiču znanja neophodna za rad u maloprodajnim objektima. Ovaj profil je popularan jer je na tržištu rada trgovac sa diplomom deficitaran kadar. Škola pruža mogućnost vanrednog završavanja četvrtog stepena ovog smera. KUVAR – jedno od najtraženijih zanimanja u svetu ugostiteljstva. Kvalitetan kuvar je cenjen i dobro plaćen kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Ova škola se može pohvaliti da je iznedrila veliki broj kuvara koji danas rade u ekskluzivnim svetskim ugostiteljskim objektima. KONOBAR – učenici se osposobljavaju da pripremaju i poslužuju različita pića i koktele i da serviraju različite vrste menija.Tradicija školovanja konobara i kuvara u ekonomsko-trgovinskoj školi u Paraćinu duga je preko 30 godina, a nekadašnji učenici, zahvaljujući stečenom znanju, danas rade i na primorju i prekookeanskim kruzerima. POSLASTIČAR – znajući da su poslastice neizostavan deo svake proslave, ovo zanimanje je idealno za pokretanje sopstvenog biznisa. Veština pravljenja torti, kolača, sladoleda … je usko povezana sa keteringom koji je na našem tržištu sve popularniji.https://www.youtube.com/watch?v=6IDFu4Jfs4shttps://www.youtube.com/watch?v=ufYFuNghIdo