- Izvor:receptikuvar.rs
16/07/2019
[views]
Lenja pita sa jabukama, tradicionalni recept, sastojci:
Testo:
- 500 g brašna,
- 250 g margarina,
- 12 kašika šećera,
- 10 kašika kisele pavlake
- 1 prašak za pecivo i
- 1 vanilin šećer.
style=“text-align: center;“>Za filovanje je potrebno:
- 1 kg rendanih jabuka,
- 8 kašika šečera i
- 2 vanilin šećera.
Lenja pita sa jabukama, tradicionalni recept, priprema:
- Umutiti margarin, dodati kiselu pavlaku, šećer, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. Sve sastojke dobro sjediniti.
- Testo podeliti na dva dela.
- Tepsiju podmazati, prvi deo testa istanjiti, pa ga prebaciti lagano u tepsiju. Po njemu rasporediti fil od jabuka.
- Izrendati jabuke, pustiti ih malo da odstoje, da puste vodu. Zatim, ocediti, dodajti šećer i vanilin šećer, pa sve dobro sjediniti.
- Drugim istanjenim delom testa prekriti jabuke.
- Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok kolač ne bude pečen.
- Proveriti drvenim štapićem ili čačkalicom, ako se testo ne lepi za čačkalicu kolač je pečen.
- Pečenu pitu, kada se ohladi, isecite po ukusu i pospite šećerom u prahu.
Možete je poslužiti i sa sladoledom od vanile.