INICIJATIVA OPŠTINE SVILAJNAC ZA VRAĆANjE VOJSKE U KASARNU U SVILAJNCU

PR tekstVELINGTON ČIZME – ŠARENI IZBOR ZA SIVE KIŠNE DANE

Izvor, foto:O.S.

Predsednik opštine Svilajanc Predrag Milanović smatra da je najavljeno vraćanje obaveznog služenja vojnog roka višestruko korisno, naročito za manje sredine kao što je Svilajnac, koji ima prazne vojne objekte i kasarnu.

Foto printscreen video

Za lokalnu sredinu to je značajno u ekonomskom, demografskom i bezbednosnom segmentu:
“ Svilajnac ima objekte nekadašnje kasarne, koji su prazni, a koji bi se, uz malo ulaganja, vratili nameni i svojoj funkciji. Očekujem da Ministarstvo odbrane pogleda objekte kasarne u Svilajncu, koja je svojevremeno bila jedna od cenjenijih u Srbiji, a mi kao opština spremni smo da podržimo i logistički i finansijski obnovu tih objekata, s obzirom na vrćanje vojnog roka od sledeće godine. Za lokalnu sredinu vraćanje vojske značajno je u ekonomskom, demografskom i bezbednosnom segmentu.
Osim što služenjem vojnog roka podižemo nivo nacionalne bezbednosti, jačamo odbrambene kapacitete, takođe i osposobljavamo mlade ne samo za vojsku, nego i za život i razne životne situacije.
Drugo, za manje lokalne sredine izuzetno je važan ekonomski aspekt, jer bi se pokrenula privreda, lokalna preduzeća, proizvodne i uslužne delatnosti. Svilajnac je imao kasarnu i ima iskustva koliko je to značajno i za demografiju, jer bi se tu nastanili oficiri i vojni službenici sa svojim porodicama.
Opština Svilajnac spremna je da finansijski i logistički podrži obnovu nekadašnje kasarne, kao i da pomogne rešavanje stambenih pitanja vojnih lica“ –
navodi Milanović.

Svilajnac bi mnogo lakše prebrodio poplavu 2014. godine da je imao vojsku.

U mirnodopskim uslovima Vojska je veoma značajna prilikom prirodnih nepogoda.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

DRUŠTVO VESTI GRADA VESTI GRADA SVILAJNAC