Izložba ikona i fresaka „Budvanski manastiri na raskršću milenijuma” u KC Novi Sad

PR tekstVELINGTON ČIZME – ŠARENI IZBOR ZA SIVE KIŠNE DANE

Autor:KC NS

Izložba ikona i fresaka „Budvanski manastiri na raskršću milenijuma” biće otvorena u utorak, 17. septembra 2024. godine u 19 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Izložba je koncipirana sa namerom da se predstavi izuzetno značajan deo baštine budvanskog kraja koja je i zajednička baština dela evropskih zemalja, ne samo balkanskog regiona. Inovativni projekat „Budvanski manastiri na raskršću milenijuma”, koji je obuhvatao prvu digitalno obogaćenu izložbu eksponata u Crnoj Gori publici je premijerno predstavljen u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u budvanskom Starom gradu 1. juna 2023. godine.
Autori postavke su mr Lucija Đurašković i Marko Kentera, saradnica na projektu/izložbi Ivana Domazetović, a izložba će se moći pogledati do 15. 9. 2024. godine.

Pokrovitelj projekta je Turistička organizacija Budve, a projekat je podržala Mitropolija crnogorsko-primorska i Opština Budva.
Prva izložba digitalno obogaćenih eksponata, koja povezuje orginalne ikone budvanskih manastira i najmodernije tehnologije u proširenoj realnosti. Cilj izložbe je stvaranje interaktivne, savremene prezentacije duhovnog i kulturnog nasleđa svih manastira sa teritorije Budve, kombinovanjem autentičnih artefakata i konvencionalnih eksponata sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama. Postavka obuhvata savremeni pristup i upotrebu najsavremenije elektronske opreme koja segmente manastirskih kompleksa, arhitekturu, slikarstvo i riznicu čini lako razumljivim najširem krugu posetilaca.
Savremena stvarnost više ne može jednostavno da se podeli na fizičke objekte i virtuelne, kompjuterski generisane svetove. Nove tehnologije omogućile su, ne samo sakupljanje, konzumaciju i organizaciju digitalnih informacija, već i njihovu integraciju u fizičku stvarnost. Digitalna nadgradnja našeg fizičkog okruženja predstavlja osnovu za stvaranje beskrajnog prostornog interfejsa i upotrebu mešovite stvarnosti u svakodnevnom životu i komunikaciji.

Posebno mesto na skali mešovite stvarnosti (XR) zauzima Augmented reality odnosno proširena stvarnost (AR), novi medij koji ima potencijal da integriše sve ostale medije i kao takav postane dominantan masovni medij u 21. veku. Kada se sve to uspešno spoji sa autentičnim duhovnim nasleđem dobija se neverovatan i jedinstven proizvod – izložba koja je izazvala veliku pažnju kako stručne tako i laičke javnosti i zabeležila rekordnu posećenost. U njoj se spaja kreativnost i tehnologija za stvaranje inovativnih interfejsa između digitalnog i fizičkog sveta na načine koji izazivaju maštu i bude do sada neviđenu duhovnu autentičnu naraciju.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA NOVI SAD