- Autor: MEDIA PS
25/02/2020
Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL 2020. će se održati u subotu 29.02. i nedelju 01.03.2020. u Dorćol Platz-u.
Kompletna agenda (program) Festivala TESTIVAL 2020:
29.02.2020. (subota)
11:00 – 11:30
Otvaranje Festivala – obraćanje
- Miodrag Ilić, predsednik Udruženja Testival
- Paola Cordone, direktorka Italijanskog instituta za kulturu
- Dejan Ilić, potpredsendik Udruženja Testival
- Dragan Đorđević, predsednik Asocijacije autentičnih Hedonista, AAH! i predstavnik Saveta Festivala
- Maja Bađin Georgijević, Corporate Public Policy and Communications Manager, Metro Cash & Carry Srbija
- Pavle Đukić, Turistička organizacija Srbije
- Milena Janković, direktorka Turističke organizacije Ražanj
11:30 – 12:00
Predstavljanje grada gosta – Ražanj, uz pripremanje tradicionalnih hlebova/lepinja u crepulji, na otvorenoj vatri, uz degustaciju.
12:00 – 12:40
Metro HoReCa centar, Milica Aleksić
Testenine – „Zdrava hrana“
Masterchef tim Metro HoReCa centra će na kreativan način predstaviti jela od testenine koja se zbog svog sastava mogu bezbrižno predstaviti kao dijeteteski ili izbalansiran – „zdrav“ obrok.
13:00 – 13:45
Portal Recepti i Kuvar online
Proglašenje najboljih tradicionalnih recepata domaće kuhinje 2019. 6. put za redom, u organizaciji portala Recepti i Кuvar onlajn, biće organizovan izbor i proglašenje najboljih tradicionalnih recepata 2019. godine. Predsednik žirija će biti Dragan Đorđević, predsednik Asocijacije autentičnih Hedonista, AAH!
14:00 – 14:30
Dragan Đorđević, CHO AAH!
Najtradicionalnija jela pripremana najmodernijom tehnologijom – Kačamak Party
Dragan Đorđević Glavni Hedonista Srbije, CHO Asocijacije autentičnih Hedonista. Kako se neka od najtradiconalnijih jela mogu spremiti korišćenjem najmodernije tehnologije?
14:30 – 15:00
Snežana Đuričin Kuštrimović
Gnocco – majka svih testa (istorija italijanske paste)
Snežana Đuričin Kuštrimović, diplomirani istoričar umetnosti, školovani prerađivač mleka (sirar – Cheese Artist) i školovani kulinarski tehničar, predavanje uz podršku Italijanskog instituta za kulturu.
15:00 – 15:30
Zoran Dragoljević Žorž
Uparivanje tradicionalne hrane i tradicionalnih vina Srbije
Zoran Dragoljević Žorž Vinski vitez, kancelar Vinskog viteškog reda Šumadije, autor knjige Vinorodna Srbija, predavanje o uparivanju hrane i vina.
16:00 – 16:30
Dejan Ilić, profesionalni kuvar i karving majstor
Inkluzivna radionica domaće testenine
Dejan Ilić, profesionalni kuvar i karving majstor, nosilac srebrne medalje sa Svetskog kupa u karvingu, održaće inkluzivnu radionicu izrade domaće testenine u saradnji sa Savezom za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije (Savez MNRO).
30.03.2020. (nedelja)
11:30 – 12:00
Predstavljanje grada gosta – Ražanj, predstavljanje etno gastronomske ponude opštine Ražanj
12:00 – 12:40
Metro HoReCa centar, Milica Aleksić
Poslastice sa METRO Chef Manitoba brašnom
Manitoba brašno ili takozvano „jako brašno“ je tip brašna sa povećanim sadržajem glutena i proteina u odnosu na druga brašna, zbog čega je brzo našlo učešće u velikom broju receptura za kvasna testa sa produženom fermentacijom. Osim uobičajene primene za izradu italijanskih hlebova pandoro i panetonne, francuskog bageta i slično, može se upotrebiti i za različite poslastice od kvasnog testa čiju će pripremu prikazati Masterchef tim Metro HoReCa centra, tokom ove radionice.
13:00 – 13:30
Nemanja Đukanović, Marco Polo testenine
Hand made testenine
Nemanja Đukanović Marco Polo testenine, priča o semolini, priprema ručno rađenog testa sa spanaćem i bez spanaća, pravljenje raviola, pravljenje špageta, taljatela.
14:00 – 14:30
Snežana Đuričin Kuštrimović
Istorijat kosmopolitske holandske kuhinje
Snežana Đuričin Kuštrimović, diplomirani istoričar umetnosti, školovani prerađivač mleka (sirar – Cheese Artist) i školovani kulinarski tehničar, istorijat kosmopolitske holandske kuhinje.
15:00 – 15:30
Dragan Mijailović, vinarija Trilogija
Uparivanje hrane i vina
Dragan Mijailović Somelijer i vlasnik vinarije Trilogija, predavanje o uparivanju hrane i vina.
15:30 – 16:00
Dimitrije Vujadinović, autor knjige Cipovka: hleb koji se smeje na mesec
Nematerijalna kulturna baština Vojvodine – cipovka, hleb koji se smeje na mesec
Kako se pravi cipovka – hleb koji se smeje na mesec, koji je upisan u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
16:00 – 16:30
Kosta Jordanovski, Kings Shop, radnja za izradu kora za pitu i testenina
Radionica zanatske izrade testenine
Kosta Jordanovski, četvrta generacija vlasnika Kings Shop, radnje za izradu kora za pitu i gibanicu i testenina, sa skoro stogodišnjom tradicijom.
18:00 – 18:30
Proglašenje najboljeg izlagača i dodela nagrada
Na prodajnoj izložbi će učestvovati preko 30 izlagača zanatskih i tradicionalnih proizvoda, koji će konkurisati za dve vredne nagrade: najbolji izlagač Festivala TESTIVAL i najbolji proizvod Festivala TESTIVAL. Predsednica žirija za najboljeg izlagača je dizajnerka Danijela Paracki, a predsednica žirija za najinovativniji proizvod je Vanja Kovačev, PR stručnjak.
19:00 – 19:15
Svečano zatvaranje Festivala TESTIVAL 2020
Informacije :
Miodrag Ilić, predsednik Udruženja TESTIVAL, miodrag@testival.rs, mob. 064 8897 200
Vanja Kovačev, Nord Communications, vanja.communications@gmail.com, mob. 063 8455 973