Pomoravski fudbal Glomazne lige i golovi za Ginisa

PR tekstVELINGTON ČIZME – ŠARENI IZBOR ZA SIVE KIŠNE DANE

Autor: Nebojja Garašević

Fudbalski Savez Pomoravskog okruga organizuje tri lige koje se igraju na nivou Pomoravlja.

Foto Partizan Glogovac,Mladost Koncarevo I Partizan Majur

U ovim ulogama se takmiči 48 klubova iz svih 6 opštinskih fudbalskih saveza.

Tako da pored opštinskih liga koje organizuju matični savezi, a neki savezi nemaju ni svoje lige, C Ćuprija, Rekovac i Svilajnac sa Despotovcem ima zajedničku Opštinsku Resavsku ligu koja broji od 4 do 6 ekipa.Prvaci opštinskih liga ulaze u MFL Sever u Jug, a čak neki savezi organizuju i baraže gde drugi i treći igraju sa klubovima koji su ispod crte u MFL.

Sve tri lige imaju po 16 klubova. Kvalitet fudbala opada, ekipe na utakmice idu sa po 11 igrača, igraju sa podmladjenim sastavima sa decom od 16,5 godina.

Ako pogledamo statistiku u prva tri kola MFL Sever i Jug i 4. kola Pomoravske okružne lige Jagodina, dolazimo do podatka da je na 80 utakmica u sve tri lige postignut 371 gol, ili 4,6 po utakmici.

U Pomoravskoj okružnoj ligi Jagodina na 32 utakmice postignuto je 160 golova ili po 5 po utakmici, u MFL Sever na 24 utakmice postignuto je 111 golova ili 4,6 po utakmici, dok na jugu na 24 utakmice postignuto je 100 golova, ili 4,2 gola po utakmici.

Dešava se da klubovi ovih liga odustanu od takmičenja već posle 10 utakmica, ili pak u polusezoni.

Troškovi su veliki, plaćaju se sudije, delegati, posmatrači, prevoz igraca.

Neki Savezi preko opština pokrivaju troškove takmičenja, tako da imamo ekipe koje nemaju pobedu ni posle 4. kola, a to su „Moravac 2015“ iz Krušara koji je dao 6, a primio 24 gola, i „Levač“ Rekovac koji nije postigao ni gol, a primio 24.

Na severu „Omladinac“ iz Bunara i GFK „Strelište“ nemaju bodove dok na jugu „Resava“ Bukovac i „Omladinac“ Šaludovac imaju samo po bod. Strelci su izgleda raspoloženi, pa postižu golove za Ginisa.

Ako gledamo gde je palo najviše GOLOVA od 1. do 4. kola Pomoravske OKRUŽNE lige, bilo ih je u 1. kolu u Majuru 8 i Glogovcu 7, u drugom kolu u Krušaru 12, Glavincima 8 i Grabovcu 6, u trećem kolu u Majuru, Koloniji kod Jagodine, Glogovcu i Trešnjevici po 6, i u 4. kolu u Bošnjanu kod Paraćina 8, Krušaru 7, Kolaru, Rekovcu i Majuru po 6 golova.

Fudbalski savez Pomoravskog okruga Jagodina mora naći rešenje za glomazne lige da se lige smanje na po 12 klubova, gde bi kvalitet fudbala bio bolji, smanjili bi se troškovi, opštinski savezi bi imali svoje lige i svoje derbije.

U FS RIS Niš doneli odluku i zone smanjili sa 16 na 12 klubova i dobili su kvalitetnije utakmice i bolji fudbal koji privlači publiku.

Na potezu je FS Pomoravskog okruga, a dotle će strelci postizati golove i neće biti čudo ako se ove lige nadju u Ginisovoj knjizi rekorda.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

SPORT