29/07/2019
[views]
Slana lenja pita od kukuruznog brašna, sastojci:
- 2 komada jaja
- 2 dl jogurta
- 2 dl kisele vode
- 0,5 dl ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 1 /2 kašičice soli
- 1 kašika lanenog semena
- 250 grama kukuruznog brašna
- 150 grama pšeničnog brašna
Foto: Receptikuvar.online
Za fil:
- 1 dl ulja
- 1 veći struk praziluka
- 300 grama očišćene blitve
- 1 kašika sušenog povrća
- 1 jaje
- 200 grama tvrdog domaćeg kravljeg sira
- 1 kašika pečenog susama
Slana lenja pita od kukuruznog brašna, priprema:
- Umutite jaja, dodajte: jogurt, kiselu vodu, so i ulje, ponovo mutite viljuškom još nekoliko minuta.
- Oba brašna sa praškom za pecivo i semenom lana, dobro promešajte da se sjedine.
- U masu sa jajima, lagano mešajući dodajte brašno. Dobićete žitku masu koju ćete kutlačom sipati u podmazan pleh. Sipajte pola pripremljene mase.
- Zagrejte ulje u tiganju, dodajte na kolutove narezan praziluk. Malo propržite, dodajte na trakice narezanu očišćenu i opranu blitvu i sušeno povrće. Dinstajte desetak minuta.
- Sklonite sa vatre, umešajte jaje i narendani sir. Dodajte susam i sve mešanjem sjedinite.
- Pleh sa razlivenim testom stavite u zagrejanu rernu i zapecite desetak minuta. Izvadite pleh i rasporedite preko testa pripremljeni, prohlađeni fil. Odozgo razlijte drugu polovinu testa.
- Ponovo vratite u rernu i pecite na 200 stepeni još petnaestak minuta.
- Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom i ostavite da se malo prohladi.
- Secite u oblicima po vašoj želji i poslužite.
- Uz ovu pitu poslužite kiselu pavlaku.