24/09/2020
[views]
Ajvar, sastojci:
- 12 kg crvene paprike
- 3kg plavog patlidzana(koristiti sitnije komade imaju manje semena)
- 2kg šargarepe
- 250 gr šećera
- 150 gr soli
- 2 dl običnog vinskog sirćeta
- 2 l ulja
- 100 gr senfa
Ajvar, priprema:
Pariku oprati, ispeći na šporetu i staviti u posudu sa poklopcem kako bi se lakše ljuštila.
Kad se prohladi oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti u đerđev da se ocedi.
Patlidžan ispeći u rerni, kad se ohladi samo istisnuti sredinu.
Šargarepu obatiti u vodi dok omekša.
Sve samleti na mašinici za meso staviti u veču šerpu. Dodati šećer, so, sirće i ulje.
- Pržiti ajvar na šporetu na umerenoj temperaturi oko 2 h. Uz stalno mešanje.
- Kad ajvar ostavlja trag na šerpi, gotov je.
- Skloniti sa šporeta i dodati senf. Izmešati.
- Ajvar stavljati u čiste vruće tegle.
Vreme ukupne pripreme: 4h
Broj osoba: 10
Ajvar je preukusan. Recept sam nasledila od mame. Pravi tradicionalni recept. Kad ajvar odstoji u tegli i kad se okrene tegla ne klizi. Od ove mere izadju 12-est tegli ajvara.