- Izvor:recepti-kuvar.rs
09/08/2021
[views]
Lenja pita sa jabukama, sastojci:
Kora:
- 2 šolje brašna (2dcl)
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mleka
- 0,5 šolje ulja
- 1 komad jaje
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 1,5 kg jabuka (ili koliko vi želite da stavite)
- 1 kesica vanilin šećer
- 1 kašičica cimeta
- 1 šolja šećera (zavisi koliko su kisele jabuke, ali okvirno 1 šolja)
Lenja pita sa jabukama, priprema:
- Jabuke oljuštiti, izrendati, dodati vanilin šećer, cimet i šećer i ostaviti ih sa strane dok spremamo koru.
- Sve sastojke za koru izmeštati u dubljoj posudi.
- Uzeti dublji pleh ili tepsiju srednje veličine i podmazati ga uljem i posuti preko malo brašna. Ak uzmete preveliku posudu može se desiti da vam kora bude pretanka.
- Sipati pola smese u pleh i peći oko 10 minuta na 180 C stepeni. Treba testo da se stvrdne ali ne i skroz zapeče. Bitno je da se stvrdne, jer fil koji dodajete preko je težak i kora treba da upije, ali ne treba da se prepeče jer ga vraćamo u rernu.
- Preko polu ispečene kore posuti izrendane jabuke zajedno sa sokom koje su pustile.
- Preko jabuka rasporediti ostatak testa za koru.
- Peći oko 30ak minuta na 180 stepeni, dok ne dobije lepu žutu boju.
- Kada se ohladi, možete posuti prah šećer i poslužiti gostima isečeno na kockice.