26/03/2020
[views]
Knedle sa pekmezom od šljiva, sastojci:
- 1 kg krompira,
- 250 g pekmeza,
- 250 do 400 g brašna,
- 1 jaje,
- prstohvat soli i
- 1 kašika masti
- 120 g prezle i
- 120 g masti.
Knedle sa pekmezom od šljiva, priprema:
Kuvan krompir ocedite i izgnječite. Dodajte kašiku masti i prstohvat soli. Ostavite ovaj pire da se malo prohladi.
Kada se krompir pire ohladio, postepeno dodajte brašno.
Krenite prvo s manjom količinom oko 200 g. Sve dobro izmešajte i počnite mesiti rukom. Ako je preterano lepljivo, dodajte polako još malo brašna, ali pazite da ne dodate previše brašna.
Nemojte nipošto dodavati dok god se testo lepi, jer ono zapravo i treba da je blago lepljivo, jer samo tako će knedle biti ukusne i meke. Ako preterate sa brašnom, biće tvrde i žilave. Količina brašna može da varira od 250 g do 400 g, što sve zavisi od krompira, tj. ako je krompir vodenast treba više brašna.
Zatim razviti testo debljine oko 2 cm i iseći na kvadrate veličine 5 X 5 cm. Na svaki staviti kašičicu pekmeza. Ja sam stavljala pekmez od šljiva.
Formirati knedlu i kuvati u slanoj kipućoj vodi. Kada vrijuća voda izbaci knedlu, kuvati još malo i vaditi.
U delu masnoće ispržiti prezle i uvaljati knedle.
Servirati uz šecer i mlevene orahe, mleveni keks.