Na Lisinama predstavljen projekat „RURALL – INTERREG DANUBE REGION“

PR tekst KOMETIČKI SALON SENORITA ĆUPRIJA-BUDITE LEPE U SVAKOM TRENUTKU

Izvor:

U prostorijama restorana Lisine – Resavska pećina, predstavljen je projekat RurAll – Interreg Danube Region.

U ime domaćina, Opštine Despotovac, prisutnima se obratio zamenik predsednika Opštine Despotovac, Nemanja Radovanović, a ispred Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja o projektu je govorila Marica Gajić, projektni menadžer ove agencije, kao i Goran Miljković, zadužen za ruralni razvoj. Promociji su prisustvovali predstavnici Lokalne samouprave, mesnih zajednica i udruženja opštine Despotovac.

„Glavni cilj projekta je da se razvije model upravljanja i lokalna politika za rešavanje problema depopulacije u ruralnim oblastima, sa posebnim fokusom na korišćenje potencijala neiskorišćenih objekata i njihovo pretvaranje u funkcionalne i atraktivne prostore. Veoma važan cilj je postići pozitivan efekat na lokalno stanovništvo, inspirisati osećaj ponosa i pripadnosti zajednici, kao i privući nove ljude za život u selu.

Namera je da se projektom okupi što veći broj stručnjaka iz različitih oblasti, donosilaca odluka i građana svih generacija, a da se zatim realizuje razmena znanja i iskustva, kako transnacionalno, tako i međugeneracijski, analiza primera dobre prakse i razmišljanja o inovativnim rešenjima.

  • Projekat će trajati još dve godine, a ovo je bio prvi u nizu sastanaka koji će se održati u našoj opštini. U narednim mesecima počeće se sa mapiranjem i pronalaženjem objekata kojima je neophodna rekonstrukcija. Nakon toga mi ćemo imati uvid u pravo stanje na terenu i pokušaćemo da dođemo do što većih sredstava za obnovu objekata. Veoma je bitno da se sa svojim predlozima i angažovanjem uključi lokalna zajednica i spremni smo da saslušamo sve predloge. Sa puno entuzijazma smo se svi priključili ovom pionirskom projektu i imamo velika očekivanja“, rekao je zamenik predsednika Opštine Despotovac, Nemanja Radovanović.

Kao jedan od partnera u ovom poduhvatu, Opština Despotovac se zajedno sa Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja pridružila konzorcijumu od 14 partnera i 7 pridruženih partnera iz 11 zemalja Dunavske regije. Glavni partner u projektu je opština Beltinci iz Slovenije, dok je sa teritorije Republike Srbije opština Despotovac jedina učesnica, a ostali partneri organizacije i javne institucije iz Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Bugarske.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

EKONOMIJA VESTI GRADA VESTI GRADA DESPOTOVAC