07/07/2020
Omiljeni namaz Despotovčana, uz vruću pogaču ili proju ispod crepulje. Mlečni proizvodi u brdskim selima Resave pretežno se prave od ovčijeg mleka ili kozijeg, a u ravničarskim od kravljeg.
Resava je opšte poznata, i sa brdskim i sa ravničarskim selima, po tome što se mleko prvenstveno prerađuje u sir. Najpopularniji je punomasni sir, od nevarenog mleka. Ali, ima i drugih načina.
U selima donje Resave najviše se pravi vurda, a pamti se da su nekada, u jesen, dobro ukuvano i posoljeno ovčije mleko nalivali u čabrice i ostavljali za zimu. To je “makalo” – meki sir ili kajmak, omiljeni namaz za doručak, za pogaču ispod sača, po kom je ovaj kraj prepoznatljiv.
Ukoliko se odlučite da upoznate šarmantnu prirodu Resavskog kraja, nećete odoleti da u sveža i mirna jutra okusite vruću proju ili pogaču ispod crepulje i namažete ih čuvenim makalom.
Ljubaznošću starice Milke Milutinović iz sela Strmosten kod Despotovca došli smo do originalnog recepta za čuveno resavsko makalo.
Priprema:
Izmrvi se na srednje parčiće provreli ovčiji sir (jelovački) i stavi u pripremljenu posudu.
Zatim se skuva ovčije mleko i ostavi da se ohladi.
Kada se mleko ohladilo sa njim se prelije izmrvljen sir i to sve ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi.
Nakon toga, stavi se u hladnjak gde može da odstoji 10-15 dana (vreme upotrebe).