09/08/2019
[views]
Pekmez od kajsija, sastojci:
- 3 kg kajsija (očišćenih)
- 1 kg šećera
style=“text-align: center;“>Pekmez od kajsija, priprema:
- Dobro zrele, meke kajsije oprati, očistiti, izmeriti i iseći na komade.
- U dublju šerpu ređati red kajsija red šećera.
- Poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko sati u frižideru.
- Zatim kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje. Skinuti penu. Izvaditi malo pekmeza na tacnu, ohladiti i proveriti gustinu.
- Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle pola sata izvaditi tegle i ostaviti nekoliko minuta da se prohlade.
- Topao pekmez sipati u tople tegle, vratiti u toplu (isključenu) rernu na još 20 minuta.
- Izvaditi, dobro zatvoriti tegle, uviti ih u peskir i ostaviti da se tako skroz ohlade. Uživajte u ukusu!