Bagdalski prsten „Despot Stefan Lazarević“ dodeljen književniku akademiku Dragoslavu Mihailoviću !!!

  • Izvor, foto: Dragoslav Mihailović – Klub poštovalaca lika i dela Dragoslava Mihailovića

07/11/2018

[views]

Povodom jubileja, šest decenija rada Književnog kluba “Bagdala”, u Kruševačkom pozorištu je održana svečana akademija na kojoj je dodeljen Bagdalski prsten „Despot Stefan Lazarević“ književniku akademiku Dragoslavu Mihailoviću, dugogodišnjem saradniku Bagdale, najčitanijem živom piscu koji je u srpskoj prozi zablistao novim realizmom, iznoseći srpsku dušu, palanke i gradova.

Na akademiji su učestvovali: Dragoslav Mihailović, Nebojša Bradić, Dragan Jovanović Danilov, Mihajlo Pantić, Živorad Nedeljković, Marko Nedić, Ljubiša Đidić, Miloš Petrović, Radomir Andrić, Milan Vučićević, Nebojša Lapčević, Vera Majska, Veroljub Vukašinović, Mićo Cvijetić.
Odluku da Bagdalin prsten “Despot Stefan Lazarević” pripadne Mihailoviću doneo je žiri u sastavu Ljubiša Đidić, Miloš Petrović i Gordana Vlahović.

Podsećamo, dobitnici Bagdalskog prstena ,,Despot Stefan lazarević, tokom 60 godina, izmedju ostalih su velikani srpske književnosti, poput Dobrice Ćosića, Desanke Maksimović, Antonija Isakovića, ali je svojevremeno uručen i Patrijarhu Pavlu.



taksi 5 (600 x 154)
taksi4 (600 x 154)
taksi 1 (600 x 154)

Nagrada za dečju književnost koja se objavljuje u „Bagdali za decu,, biće uručena pesniku Dobrici Eriću.

“Mihailović je dugogodišnji saradnik “Bagdale”, a mi ga, na neki način, doživljavamo i kao zemljaka, rođaka, jer se radnja njegovih romana poput “Petrijinog venca” i “Čizmaša”, dešava u ovom delu Srbije“, tvrdi Ljubiša Đidić.

Jubilej, šest decenija rada Književnog kluba “Bagdala”, obeležen je i izložbom u Narodnoj biblioteci i svečanom akademijom. Izložba je postavljena u holu Narodne biblioteke. Na izložbi je predstavljena bogata građa iz fonda biblioteke koja se odnosi na rad “Bagdale”. Obuhvaćeni su stari brojevi, pozivnice za razne događaje i publikacije autora. U časopisu “Bagdala” je izašlo više od 10.000 bibliografskih jedinica. Tu je i “Mala Bagdala” koja je stigla do pedesetog broja

staklo 6-1 (600 x 120)
PROZOR 77(600 x 120)
PROZOR 55..11 (600 x 120)
SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA ĆUPRIJA