PR tekst– VELINGTON ČIZME – ŠARENI IZBOR ZA SIVE KIŠNE DANE
Izvor, foto:BAKINA KUHINJA
Potrebno je:
300 ml mleka, kockica kvasca, 1 kašičica šećera, 1 jaje, 3 kašike ulja, 500 gr brašna, korica limuna, malo soli.
Nadev:
200 gr ml oraha,, kockica maslaca ili margarina, 50 -100 gr šećera, 100 ml vrelog mleka
Odvojiti malo mleka, pa izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad nadodje kvasac dodati ostatak mleka jaje i izmutiti malo žicom.
Ubaciti ulje, koricu limuna i brašno i dobro izlupati varjačom.
Pokriti da odmori pola sata. Preraditi testo u lopticu i pokriti 10 minuta pa razviti tanko u pravougaonik.
U mlevene orahe ubaciti 100 ml mleka i kockicu kvasca i zasladiti po želji.
Neka malo provri da se zgusne i malo prohladi, pa premazati preko testa i uviti u rolat.
Pokritri pa kad poraste premazati žumancetom i peći na 200 stepeni C oko 40 minuta. Pokriti da se ohladi pa seći.