DODELOM NAGRADA, U JAGODINI ZAVRŠEN TREĆI FESTIVAL „RECITACIONICA“-INTERESOVANJE DECE I MLADIH NAJVEĆE DO SADA

PR tekstVELINGTON ČIZME – ŠARENI IZBOR ZA SIVE KIŠNE DANE

Autor:Dušan Miletić

Na konkurs je stiglo više od 400 prijava iz cele Srbije, a 30 je izabrano za takmičenje. Učestvovali su i predškolci iz pet ustanova u Srbiji.

Foto Kopernikus RTV Jagodina

Republički festival dece i mladih pod nazivom „Recitacionica“, treći po redu, završen je protekle subote dodelom nagrada najboljima.
U kategoriji mlađih osnovaca, prvo mesto pripalo je Vasiliji Antić iz Smedereva. Na drugom se našla Olga Milovanović iz Vranjske Banje, dok je treće mesto osvojio Bogdan Nikolić iz Knjaževca. U kategoriji starijih osnovaca, prvo mesto osvojio je Dušan Antić iz Zrenjanina. Na drugom se našla Ivana Nikolić iz Subotice, a na trećem Zonka Milovanović iz Vranjske Banje. Među srednjoškolcima, najbolja je bila Maša Petronović iz Beograda. Na drugoj poziciji našla se Milica Nenadović iz Šapca, a na trećoj Katarina Milosavljević iz Ćuprije.
-Recitovala sam pesmu „Rođenje mog brata“ Danijele Kvas. Ta pesma ima puno emocija i ja te emocije znam dobro da iznesem, zato sam se odlučila za njju. Moji utisci su prelepi. Upoznala sam drugarice. Prethodne dve godine sam osvajala nagrade na ovom festivalu i ova scena mi je dobro poznata, pa mi je zato i bilo lakše. Volim da čitam knjige i poeziju –rekla je Vasilija Antić.

-Moji utisci su divni. Ja sam recitovao „Tatinu pesmu“ Mike Antića. Ta pesma je ostavila prelep utisak na mene, jer je teška, srećna i prenosi određene emocije koje umeju da dopru do pubike na određeni način. Konkurencija je bila teška. Svi takmičari su bili sjajni i drago mi je što sam uspeo da se izdvojim. Volim da čitam poeziju, a i sam pišem. Najviše volim Duška Radovića, Desanku Maksimović i Miku Antića –rekao je Dušan Antić.
Ove godine pristiglo je oko 400 prijava iz cele Srbije, što je najviše do sada, a selektor Maja Kolundžija Zoroe izabrala je 30 najboljih koji su se takmičili. Žiri, koji su činili glumac Boris Pingović, pesnik Marko Milošević i profesorka srpskog jezika i književnosti iz Jagodine Ana Tošanić nije imao lak zadatak. Oni su izabrali po troje najboljih iz svake kategorije i ujedno istakli da je festival odličan za vraćanje poezije među decu i mlade.
-Sjajno je to što ovaj festival postoji i što se poezija neguje. Meni su svi ovi takmičari heroji, jer probiti se danas u šumi ponude različitih sadržaja koji ti odvraćaju pažnju i naći svoje utočište u poetskoj reči je stvarno fantastično. Ko je prvi, a ko drugi, to uopšte nije važno, svi su pobednici –rekao je Pingović.
-Ja imam tu čast da sam od prvog dana u „Recitacionici“. Ja tu kao Jagodinac uvek dođem širokog srca. Deca su divna i drago mi je da poezija živi i da se deca time bave. Vidi se da nastavnici i profesori rade sa njima i meni je sam taj čin dovoljan da mi srce bude ispunjeno i da budem radostan –rekao je Milošević.

Organizator „Recitacionice“ je Udruženje „Temple of art“ u saradnji sa Kulturnim centrom i Predškolskom ustanovom „Pionir“, a održava se pod pokroviteljstvom grada Jagodine. Iz uprave su rekli da su zadovoljni time kako su se učesnici pokazali tokom takmičenja.

-Toliko su bili dobri i toliko je sve bilo iskreno. Sve ima drugu dimenziju kada govore deca i to dobija drugi smisao, pa samim tim i bude drugačije. Imali smo ove godine i „Mini recitacionicu“, na kojoj je učestvovalo pet predškolskih ustanova, sa 42 učesnika. U standardnoj konkurenciji smo imali 30, što je ukupno 70. To znači da je festival svake godine sve veći –rekao je Petar Mitić, direktor Festivala „Recitacionica“.

Pored standardnih, dodeljena su i dva specijalna priznanja. Nagrada za najboljeg mladog pesnika starosti od 7 do 25 godina, koja nosi naziv „Čuvar nacrtane ovce“ po pesmi Peđe Trajkovića, pripala je Andriji Žuži iz Užica. Njegova nagrada sastoji se od štampanja zbirke pesama, dok je nagrada „Slađana Garić“ pripala predškolskoj ustanovi iz Žabara. Po oceni žirija, ona je najuspešnija u radu sa decom tog uzrasta.

VIDEO RTV Kopernikus, reporter Dušan Miletić

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA VESTI GRADA ĆUPRIJA VESTI GRADA JAGODINA