Lukovčani čuvaju kulturne baštine i zadužbine-Dva zvona iz 1914 i 1934.godine

PR tekstVELINGTON ČIZME – ŠARENI IZBOR ZA SIVE KIŠNE DANE

Autor i foto: Nebojša Garašević



U prostorijama Mesne zajednice sela Lukovice kod Svilajnca nalaze se dva zvona zadužbine koje Lukovčani čuvaju.

Prvo zvono je iz 1914.godine i poklonio ga je tadašnjoj školi a kasnije Dom kulture koji je 70.tih godina rasturen pokojni Kosta Jevtić pre početka Prvog Svetskog rata. Zvono je od mesinga, teško oko 50 kilograma sa mehanizmom koji je sa spoljašnje strane i označavao je udarac koji je odzvanjao i čuo se u celom selu.

Zvono je bilo zakačeno na vrhu krova škole i pomoću konopca se vuklo klatno i udaralo u zvono sa spoljašnje strane.

Pokojni Kosta Jevtić je otišao u rat I nije se vratio a u Lukovici ima I danas svoje naslednike. On je i darodavac placa za tadašnju školu koja je kasnije preuredjena u Dom kulture 1934.godine a da bi nova škola bila sagradjena na placu Živojina I Lenke Cokić koji su školi darivali drugo zvono od mesinga I tesko je oko 70.kilograma a na njemu piše:“Liveno u Jug Beograd, Zadužbina Živojina I žene mu Lenke 1934.godine.“.

Mehanizam za odzvanjanje gonga bio je smesten u unutrašnjost zvona I pomoću konopca je pokretan mehanizam. Zvono je bilo smešteno na vrhu krova škole.

Škola je najpre renovirana ali zbog materjala kojim je pravljena došlo je do oštecenja tako da je 2004.godine sagradjena nova škola koja i danas radi I ima oko 20 predškolaca i djaka, a zvona koja su bila u školi do rušenja tada su data Mesnoj zajednici na čuvanje.

U školi se i danas nalazi tabla na kojoj piše ko je poklonio zadužbinu za tadašnju školu.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA VESTI GRADA SVILAJNAC