Zanimljiva poseta Sanjinog čitalačkog kluba iz Subotice

Profesorke srpskog i engleskog jezika, Milica, Aleksandra i Nataša u ime čitalačkog kluba iz Subotice posetile Biblioteku i preporučuju Ćupriju kao obaveznu tačku na putu upoznavanja srpske književnosti.

Foto Narodna biblioteka „Dušan Matić”

Pojam bukstagrama poznat je većini čitalačke publike aktivnoj na društvenoj mreži Instagram. Ukratko, on predstavlja profile koji prikazuju život s knjigom: pozajmljivanje iz biblioteke, kupovinu u knjižari, čitanje, tumačenje, poklanjanje.

Na jednom od takvih profila, pred početak 2021. godine, mogao se videti otvoreni poziv za pristupanje onlajn čitalačkom klubu. Profesorica srpskog jezika i književnosti Sanja Bajić (@sanjabajic) okupila je ljubitelje pisane reči koji od tada svake druge nedelje imaju zagarantovani video poziv i razgovor o pročitanoj knjizi, te se Sanjin književni klub (@sanjin_knjizevniklub) danas može pohvaliti četvorogodišnjim trajanjem, a do sada je broj knjiga zajedno pročitanih već trocifren. Od prvog dana savladavaju se geografske prepreke, a okupljanje članova kluba često podrazumeva posetu nekoj od kulturnih ustanova.

Tako je, posle brojnih pozorišta (poput gostovanja Narodnog pozorišta u Prištini u Kragujevcu i Somboru), muzeja (poseta Muzeju afričke umetnosti u periodu čitanja dela afričke književnosti i Spomen-muzeju Ive Andrića) i biblioteka (zajednički obilazak čačanske biblioteke i Muzeja poezije, obilazak trebinjske biblioteke i Legata Jovana Dučića), na red došla i poseta Narodnoj biblioteci „Dušan Matić” u Ćupriji.

Članovi kluba ne veruju u slučajnosti, a iznenadna poseta moravskom kraju nakon čitanja zbirke priča „Jalova jesen” Dragoslava Mihailovića to ilustruje. Njegovo delo članovi su delimično spoznali kroz školski program (sa obe strane katedre), film ili monodramu „Petrijin venac”, a zbirka priča tematski je zadovoljila različite čitalačke ukuse, te smo posebnu pažnju posvetili odeljku sa njegovim knjigama prilikom posete biblioteci u njegovom rodnom gradu. Već na klupskom sastanku posvećenom Mihailoviću dogovoreno je zajedničko čitanje romana „Gori Morava”( godinama najčitaniji roman u ćuprijskoj biblioteci), a tople reči o životu autora i pomenuti citati sigurno su pojačali motivaciju da za njime posegnemo što pre.

Nezaobilazna tačka svakako je bio i Legat Dušana Matića, a pomenute su i aktivnosti kao i nadaleko čuvena Poetska pozornica književnog kluba „Dušan Matić”. Na putu do Ćuprije pratila nas je poezija Dušana Matića, a nadrealističko je oživelo crtežima u njegovoj spomen-sobi. U sećanje na njegovo delo, a u cilju promocije mladih stvaralaca, različiti vidovi umetnosti obuhvaćeni su na manifestaciji „Matićevi dani”, a kruna događaja je uručenje nagrade „Matićev šal” mladom piscu do 27 godina za prvu objavljenu zbirku pesama.
Neke od prethodnih dobitnika članovi kluba već su čitali, te ne sumnjamo da smo ovom posetom stekli prijatelje vrhunskog književnog ukusa.

Zahvalnost dugujemo našem vodiču, bibliotekarki Snežani Milojković, koja nas je srdačno i profesionalno vodila kroz lavirint knjiga, otkrivajući usput detalje o životima pomenutih velikana, ne zaboravljajući da pomene i savremenu lokalnu scenu.

Pune utisaka, profesorke, Milica, Aleksandra i Nataša, u ime kluba, preporučuju Ćupriju kao obaveznu tačku na putu upoznavanja srpske književnosti.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA VESTI GRADA VESTI GRADA ĆUPRIJA