Besplatni preventivni pregledi u Užicu

PR tekstVELINGTON ČIZME – ŠARENI IZBOR ZA SIVE KIŠNE DANE

Izvor, foto:uzice.rs

U nedelju 15. septembra u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji nastavlja se akcija besplatnih preventivnih pregleda u organizaciji Ministarstva zdravlja.

U Domu zdravlja i Opštoj bolnici Užice ove nedelje građani će imati priliku da provere svoje zdravstveno stanje i da bez uputa i zdravstvene knjižice, potpuno besplatno urade nekoliko vrsta pregleda.
Uz poziv sugrađanima da se u što većem broju odazovu na akciju besplatnih preventivnih pregleda, dr Aleksandar Lazić direktor Zdravstvenog centra Užice, istiće da će građani u nedelju od 8 do 17 časova moći da urade merenje krvnog pritiska, EKG, merenje glikemije i KKS, kao i tumor markere (PSA, CEA, CA 19-9, AFP) u prostorijama doma Zdravlja, dok će se pregled interniste endokrinologa i ultrazvuk štitne žlezde raditi u Službi radiologije Opšte bolnice Užice. Prema njegovim rečima, biće organizovani i sistematski pregledi predškolske i školske dece u Dečijem dispanzeru.

“Prošle nedelje negde oko 1 100 pacijenta na nivou Zlatiborskog okruga, od čega oko 450 u Užicu, prošlo je kroz ambulante zdravstvenih ustanova a najveće interesovanje bilo je za dijagnostički postupak ultrazvuka i preglede lekara specijalista. Tom prilikom utvrđeno je oko 10 odsto nepravilnosti, odnodno novootkrivenih stanja, što ukazuje da su preventivni pregledi jako bitni i jedan put ka ranom otkrivanju bolesti, a samim tim i pravovremenog lečenja. Zato još jednom pozivam sve naše građane da dođu i na ovaj način provere svoje zdravstveno stanje”, istakao je Lazić.

Besplatni preventivni pregledi deo su velike akcije Ministarstva zdravlja i za pet dana akcije preglede je obavilo blizu 145.000 građana širom Srbije. Kako navode iz ministarstva, ovako visok odziv jasna je potvrda da su građani prepoznali značaj prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju, zbog čega će Ministarstvo zdravlja i u narednom periodu nastaviti sa organizovanjem ovakvih akcija.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA