MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

Održan 15.međunarodni festival „Kreativna čarolija“ pod motom-„Nikad ne boj se, ljubav jača je“ !!!

  • Autor, foto : D.B.

„Nikad ne boj se, ljubav jača je“ moto je 15.međunarodnog festivala „Kreativna čarolija“ čijim učesnicima su, petnaestu godinu za redom, Mionica i Banja Vrujci širom otvorile svoje kapije, ali i svoja srca.

Festival su otvorili, predsednik opštine Mionica, Boban Janković i višestruko nagrađivana mionička učiteljica i autorka festivala Željana Radojičić Lukić. Oni su poželeli gostima da se prijatno osećaju u zelenilu Banje Vrujci i Mišićevom zavičaju. Predsednik Opštine Mionica naglasio je zadovoljstvo što Mionica ima tu privilegiju da bude domaćin darovitoj deci Srbije i svih zemalja koje su imale učesnike na festivalu. Željana je prisutnoj deci i nastavnicima naglasila da se nikad ne boje, ako umeju da vole, jer je ljubav jača od svega, da ljubav uvek pobeđuje, bez obzira na nepovoljne situacije koje nas nalaze na našem putu odrastanja i života.

Na festivalu su govorili, sa decom se družili, ali i vrednovali dečje radove, i mnogi ambasadori Kreativne čarolije, pre svih, javne ličnosti iz sveta medija i umetnosti.

Stefan Tićmi, autor knjige Akiko i ovogodišnji dobitnik nagrade Politikinog zabavnika, osim što je deci poručio da se slobodnije igraju rečima i da se ne boje da grade svoja čudesne literarne kule, svoje utiske o festivalu satkao je u stihove, kako i dolikuje piscima za decu: „To nisu perle rasute po livadi, to deca trče po Čarobnom selu, a tako i izgleda predsoblje mojih misli, nešto zeleno što se smeje, i smeje, i smeje“.

Leontina, kao dugogodišnji ambasador festivala, nakon odslušanih vokalnih kompozicija u muzičkom delu takmičenja, saopštila je da je iskreno oduševljena ovogodišnjim muzičkim stvaralaštvom. Rekla je da su takmičari izuzetno talentovani i da su kvalitetno realizovali i javno izveli pripremljene kompozicije. Istakla je i da se nada da će opština Mionica, ili neko drugi, prepoznati potrebu da se sve te kompozicije objedine i objave i na taj način ponude nastavnicima širom regiona kao dodatno nastavno sredstvo.

„Kreativna čarolija, ili bolje da kažem, čarobna kreacija ideje, koju već 15.put za redom u delo sprovodi učiteljica Željana Radojičić Lukić, vraća na pravi put veru šta je zadatak edukatora.

Banja Vrujci, nesvakidašnji dar prirode, na dva dana bila je velika međunarodna učionica, u kojoj se obrađivalo štivo na više jezika i tema, sve to uz igru, smeh, nova poznanstva. Plela se mreža prijateljstva, protkana novim idejama, takmičarskim duhom, ali uz fer plej. Zajedno i učitelji i mališani bili su na istom zadatku. Baš onako kako treba da bude i u školskim klupama. Vredno su radili, dogovarali se, pisali nove redove neke buduće knjige, crtali linije izložbe za koju će se tražiti karta više, montirali kadrove kao pravi profesionlaci, raspevavali glas za neke velike festivale, uvežbavali uloge za premijere, igrali, besedili… Neobična i dobra staza za produbljivanje znanja, otkrivanje talenata, naklonosti đaka, jer ono što se u obrazovanju, na žalost zaboravlja, to je da nisu sva deca ista, da ih ne smemo kalupiti, već dati im širinu, osluškivati ih, posmatrati, usmeravati. Sve to uz osmeh, toleranciju, zadovoljstvo“, nadahnuto je poručila Sanja Dragićević, voditelj i novinar Radiotelevizije Srbije i predsednik žirija u okviru filmske kategorije.

Dva dana kreativne čarolije, čarobne kreacije koja je oživela kraj Živojina Mišića, uz moto “Nikad ne daj se, ljubav jača je”, prava je pozivnica za sve škole, vaspitače, učitelje, nastavnike, đake, roditelje, da zakažu dolazaka na “otvorena vrata” sledeće godine, na istom mestu, uz još više mašte i novih odeja

Dečja kreativna čudesa na temu „Interkulturalna mreža prijateljstva“ su se stvarala u učionicama celog regiona, svih bivših republika, dopunskih škola iz Evrope, pa sve do evropskih gradova, poput Madrida i Londona.

Koncept festivala ja takav da podrazumeva i razmenu dece, tako da su đaci OŠ „Milan Rakić“ iz Banje Vrujci, i ove godine, bili domaćini deci sa svih strana sveta. Prisustvo velikog broja gostiju, kako iz Makedonije, tako i svih ostalih zemalja, potvrdilo je i moto festivala da nema potrebe da se bojimo, ako umemo i znamo da volimo. Taktovi pesme „Nikad ne boj se, ljubav jača je“ odjekivali su Banjom Vrujci, a brojna publika je nagradila velikim aplauzom Leontinu, ambasadorku Kreativne čarolije, koja je i ove, kao i svih prethodnih godina, dala svoj pečat ovom festivalu.

Ovogodišnja Kreativna čarolija bila je obojena simbolima celog sveta. Deo boja činila su i deca i nastavnici iz Strumice, Kumanova, Skoplja i drugih mesta u Severnoj Makedoniji, iz Bukurešta u Rumuniji, iz Njukasla u Engleskoj, Plava u Crnoj Gori, Doboja u Bosni i Hercegovini, Zagreba u Hrvatskoj, ali i Kalifornije u dalekim Sjedinjenim Američkim Državama. Bilo je tu i osmeha iz Knjaževca, Iriga, Sremske Mitrovice, Loznice, Osečine, Beograda, Zrenjanina, Leskovca, Kragujevca, Kraljeva, Obrenovca, Leposavića i ostalih divnih mesta širom Srbije.

Deca, pridošla sa svih strana sveta, takmičila su se u literarnom, likovnom, filmskom, dramskom i muzičkom stvaralaštvu, a njihovi nastavnici su se oprobali u besedništvu. Najviše radosti zbog postignutog uspeha videlo se na licima dece pobednika festivala. Pehari i diplome, u šest dečjih kategorija, otišli su u Kumanovo, Ćupriju, Požegu, Kovačevac, Idvor, Sremsku Mitrovicu, Irig, Zrenjanin, Kraljevo, Leposavić, Plav, Doboj, Madrid, Pirot, Vršac, Skoplje, Obrenovac, Kljaževac i Osečinu, dok su pehari, zasluženi u nastavničkoj kategoriji, odneti u Njukasl, Paraćin, Čačak i Kaliforniju.

SPISAK NAGRAĐENIH:

LIKOVNO STVARALAŠTVO

1.PU „Stonogica“, Sremska Mitrovica

1.OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Zmajevo, grupni rad III-5

2.PU „Dečija radost“, Irig

2.OŠ „14. Oktobar“, Beograd odeljenje :II – 4

3.OŠ „Svetozar Marković Toza“ , Elemir – odeljenje I-2

3.OŠ „Krste Misirkov“, Kumanovo, odeljenja: III-a i IV-b

LITERARNO STVARALAŠTVO

1.Fiona Manevska, 3.razred, OŠ „Krste Misirkov“, Kumanovo

2.Anđela Tomić, 8. razred, OŠ „Vuk Karadžić“, Ćuprija

3.Bogdan Drndarević 5. razred, OŠ „Petar Leković“ , Požega

DRAMSKO STVARALAŠTVO

1.OŠ „Živomir Savković“, Kovačevac

2.OŠ „Mihajlo Pupin“, Idvor

3.OŠ „Jovan Popović“ Sremska Mitrovica

Pohvalnica za najbolji scenski govor: DU „Dečja radost“, Irig

Pohvalnica za najbolje kostime: OŠ „Vuk Karadžić“, Zrenjanin

Pohvalnica za najbolju scenografiju: OOU „Krste Misirkov“, Kumanovo

FILMSKO STVARALAŠTVO

1.OŠ „Dragan Marinković“, Adrani, Kraljevo

2.OŠ „Leposavić“, IO Dren, Leposavić

3.OŠ „Hajro Šahmanović“, Plav, Crna Gora

3.OŠ „Sveti Sava“, Doboj, Bosna i Hercegovina

3.OŠ „San Sebastian“, Sevilja, Španija

MUZIČKO STVARALAŠTVO

1.OŠ „Sveti Sava“, Pirot; izvođač: Doroteja Tošić, 4.razred

2.Udruženje muzičara SAX, Vršac; izvođači: Katarina Nikolić, Nina Paunović, Jovana Radivojević

3.OOU „Sv. Kliment Ohridski“, Skoplje, Dračevo ; izvođač: Simona Trajkoska 8.razred

NAJBOLjA KARNEVALSKA GRUPA

1.OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Obrenovac

2.OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“, Knjaževac

3.OŠ „Krsto Misirkov“, Kumanovo

3.PU „Lane“, Osečina

NAJBOLjA BESEDA

1.Richard Spencer, Velika Britanija

2.Borko Petrović, Republika Srbija

3.Slađana Petrović, Kalifornija, SAD

3.Katarina Jevtić, Republika Srbija

Nagrađeni učenici iz OŠ „Desanka Maksimović“ iz IO Dren kod Leposavića, napisali su sledeće: „Kad si sa čarobnicom i vilama pod čarobnim nebom, osvežen zdravom vodom, čistim vazduhom, gde je tvoj dolazak najavila duga, a binom defiluju narodi sveta, u srcu je sreća, u očima sjaj, na usnama osmeh i pesma. Prah čarolije poneli smo sa sobom i sada kad je čarolija obuzela nas, znamo da je, u kreativnosti, uvažavanju različitosti i ljubavi, spas.

Festival su obojili i ukrasili izložbeni štandovi škola širom regiona. Štandovi nisu takmičarska kategorija jer je pre par godina palo interesovanje za ovakav oblik nastavničke afirmacije. Organizatori su odlučni da razmisle, o eventualnom, vraćanju takmičarskog karaktera ovoj nastavničkoj kategoriji. Organizatori se zahvaljuju svima koji su se ove godine potrudili da prezentuju kreativni potencijal svojih škola i neiscrpnu nastavničku kreativnost i poručuju im da uskoro očekuju iznenađenja, a to može biti i istinski dokaz, da čarolija traje i nakon čarolije.

Najveći spektakl donela su deca i nastavnici iz Muzičke škole „Boro Džoni“ iz Strumice koja su publici putem plesa i muzike pružila nesvakidašnju priliku da uživa u bojama i zvukovima „džungle“ na jedan autentičan i poseban način. Gledaoci koji su pratili ovaj spektakl kažu da su imali utisak kao da su na Brodveju, te se nadamo da će građani Mionice imati mogućnost da ovu darovitu decu gledaju, možda uskoro, na nekom sličnom dešavanju.

Drugi dan je bio posvećen turističkoj ponudi mioničkog kraja, a gosti su sami birali šta žele da posete. Najveći deo njih je otišao u pohode vojvodi Živojinu Mišiću. Lepota mioničke prirode i ljubaznost svakog čoveka na kojeg su naišli, kako u Vrujcima, tako i u Struganiku i Mionici, je ono bogatstvo uspomena koje su gosti poneli u svoje gradove i svoje države.

Po 15.put se pokazalo da obrazovanje briše sve granice i da se ljubav na svim jezicima sveta jednako i doživljava i razume. Mreža prijateljstva započeta putem velikog međunarodnog projekta pod nazivom „Čarobna interkulturalna mreža prijateljstva“ nastavila je da se plete na pejzažima Vrujaca i Mionice, na padinama Maljena i Suvobora, pored Toplice i Ribnice. Svi prisutni su saglasni da će se to klupko prijateljstva kotrljati i dalje i da će svi prisutni svojim delanjem potvrditi da je ljubav jača od svega i da ljubavlju možemo da učinimo i nemoguće mogućim!

PRETHODNE VESTI

ZAPRATITE NAŠ INSTAGRAM PROFILKLIK OVDE