MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

STIHOVI OLGE RUŽIĆ MANČIĆ -LODIKE -IZ SRCA U ZBORNIKE!!!

  • Autor: Danijela Stojanović

Paraćin-Poetesa iz Paraćina, Olga Mančić Ružić, poznatija kao Lodika, bila je specijalni gost Međunarodnog festivala poezije koji je 9.marta u Beogradu organizovao Kulturni centar Mesopotamije. Njena pesma “Povratak” ušla je u zbornik “Božanstvena ženo 2019” u kome su zastupljeni pesnici iz Afrike, Azije i Evrope. 

Foto Privatna arhiva

Već narednog dana Lodika je učestvovala na Evropskom facebook festivalu na Novosadskom sajmu gde je promovisala Zbornik dečijih radova u izdanju Književnog kluba “Mirko Banjević” iz Paraćina čiji je predsednik.
 
Ubrzo zatim, u organizaciji Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika u Parohijskom domu promovisan je Zbornik poezije “Pesmodarje Sv Anastasiji” u kome se takođe nalaze stihovi ove pesnikinje.
 
To je bila prva međunarodna manifestacija “Anastasijini dani” posvećena postojanju Žičke arhiepiskopije Pećke patrijaršije Srpske pravoslavne crkve. Pored poznatih akademika, naučnika i književnika skupu je prisustvovao njegova ekselencija, dr Hasanov, ambasador Azerbejdžana.

klik na sliku

D.S. – Kako se osećaš kao neko ko je u par dana učestvovao na više značajnih festivala?
Lodika – Kada su u pitanju kulturna dešavanja, ma koliko ih bilo, doživljavam ih kao prirodan tok života, zapravo za mene imaju viši smisao u odnosu na svakodnevnicu koja zamara, ova dešavanja su prava relaksacija duše.
D.S. – Sećaš li se naslova svoje prve pesme i kada je napisana?
Lodika – Oho…Davno je napisana moja prva ljubavna pesma, kako da ne, “Crne oči”, naravno u vreme odrastanja.
D.S.- Na koju pesmu si posebno ponosna?
Lodika – Pa nema tu ponosa, ima pesama koje su ti značajnije i pesama koje su po mišljenju publike ili kritičara uspešnije, koje imaju umetničku vrednost, stvar ukusa… Sve pesme su pisane po osećanju, emociji i svaka je za sebe. Na kraju, one dok žive u autoru čekaju da se iznedre, kad se iznedre same sebi nalaze put u čitaocu.
D.S. – Kada si objavila prvu zbirku pesama i kako je nazvana?
Lodika – “Zeleni okovi” 1989., Prosveta Niš i “Pismo prijatelju” 1991.godine”, pa redom  “Na raskrsnici”, “Kad prođe sve”, “Azbuka vremena”,  “Metafora gline”, “Mostovi duše”..  i jedna sa haiku poezijom “Mesečina u kolibi”, prvonagrađena.
 
Olga Mančić Ružič Lodika rođena je u Prokuplju. Dosad je objavila 8 zbirki poezije, deveta je u pripremi. Njene pesme prevedene su na nekoliko jezika, objavljivala je u časopisima, novinama, (kratke priče, haiku stihovi, osvrti, pesme) i mnogo puta je nagrađivana. 
Pored pisanja bavi se i slikarstvom. Učesnik je mnogobrojnih likovnih i književnih kolonija. U Prokuplju je osnovala Haiku udruženje Isa buson koje je na žalost danas ugašeno. Idejni je tvorac umetničke kolonije u tom gradu.
 
Član je UKS-a i HUS-a. Životni put je doveo u Paraćin gde i danas živi i stvara.

PRETHODNE VESTI