Predstavnci Opštine Ćuprija, položili venac gde su 1941.godine streljani 35 partizana Paraćinsko-ćuprijske rudarske čete

Ćuprija- Na današnji dan 1941. godine, na severnom zidu zgrade Osnovne škole „Đura Jakšić“, vojnici fašističke Nemačke streljali su 35 partizana Paraćinsko-ćuprijske rudarske čete. Ovo je bilo jedno od prvih masovnih streljanja u Drugom svetskom ratu koje je u tadašnjoj Jugoslaviji izveo nemački okupator.

Foto:cuprija.rs

Ostaće zabeleženo da su nakon streljanja tela šest partizana obešena na stubove pored Ravanice, gde su ostala da vise narednih nekoliko dana, a ovim nečasnim i nehumanim činom, okupator je hteo da zastraši Ćupričane i odagna svaku pomisao na otpor .

Pored predstavnika opštine Ćuprija na čelu sa predsednikom opštine Jovicom Antićem, vence su na mesto stradanja rodoljuba položili i predstavnici Opštine Paraćin kao i članovi ćuprijskog i paraćinskog SUBNOR-a,

Važno je napomenuti da su prisustvali i učenici Gimnazije Ćuprija i njihovog profesora istorije Dragana Savića stoji na sajtu opštine-cuprija.rs.

Izvor: cuprija.rs

PRATITE NAŠ PORTAL I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

VESTI GRADA VESTI GRADA ĆUPRIJA