I osnovci i srednjoškolci iz Ćuprije i tokom korone u sigurnim rukama

Autor: Saša Prokić

Ćuprija- Počela je korona, sada već davne 2020. godine, i malo toga se znalo o ovom virusu koji je počeo da hara svetom. Odmah su formirane kovid ambulante u Domovima Zdravlja, i kovid odeljenja u bolnicama, a ni deca nisu bila poštedjena svih muka koje su prolazili stariji. Niko nije bio poštedjen.

I osnovci i srednjoškolci iz Ćuprije i tokom korone u sigurnim rukama

I kao što smo pisali tekst za TIHE HEROJE kovid ambulante u Ćupriji, ništa manje nisu važna ni ostala odeljenja, kako Doma zdravlja, tako i Opšte bolnice u gradu na Moravi.

U tu prvu liniju borbe kod ovog opakog virusa postavljeni su kovid lekari, ali i doktori u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Ćupriji. Ova služba prima na pregled decu predškolskog i školskog uzrasta.

Trebalo je znati da li je dete bolesno od neke obične iliti svakodnevne prehlade ili od ovog zloćudnog virusa.. Na početku se pričalo da deca najmanje oboljevaju, ali kasnije se desilo da je virus mutirao i da su i najmladji postali izloženi.

Doktori Dečijeg dispanzera su tokom cele kovid situacije bili pod maskama, vizirima, rukavicama, ali i oni su u jednom trenutku podlegli ovom virusu.. A kada se deca uplaše, tu su Ljilja, Jelena, Mimica, Matilda Melita na čelu sa dr Violetom. One su zajedno sa medicinskim sestrama koje su uvek nasmejane, vraćale deci osmeh na lice, a strah, je u tom trenutku zahvaljujući pomenutim doktorima i sestrama, polako kod dece nestajao..

I kada je počela vakcinacija i kada je odobremno da se deca mogu vakcinisati Fajzerovom vakcinom, pomenuti lekari davali su savete, kako deci, tako i njihovim roditeljima..

I ovi doktori, kao i sestre ovog dispanzera, uvek su bili tu da prime svako dete na pregled, a one koji su bili malo teži pošalju na dalje lečenje.

I pored pojedinih otežanih uslova u kojima naša služba funkcioniše, ponosna sam na osoblje koje se maksimalno trudilo, smanji kontakte obolele dece i dece koja su iz drugih razloga posećivala pedijatre rekla je za naš portal Dr Violeta Todorović

I sada kada je korona virus u padu i kada je broj obolelih sve manji, a nadamo se da do početka leta neće ga više ni biti i dalje će tu biti dr. Violeta, dr. Ljilja, dr. Mimica, dr. Melita, dr Jelena, dr Matilda, kao i sve medicinske sestre koje će da sačekaju i pregledaju svu decu ovog grada na Moravi.

Na nase pitanje roditeljima i deci, koliko su zadovoljni lekarima i medicinskim osobljem Dečijeg I školskog dispanzera, imali su samo reči hvale i rekli su nam, da i kada je bilo najvećeg straha, da su pomenuti doktori uvek bili tu da ih oraspolože i izleče.

Jedno je bitno, zdravstveni sistem u Ćupriji je tokom ove kovid situacije bio na visini zadatka, od Kovid ambulante, Dečijeg dispanzera, Hitne službe do Opšte bolnice u Ćupriji, svi su oni bili najviše izloženi, jer kada se boriš protiv nevidljivog a zaraznog neprijatelja, medicinari su uvek na udaru.

PRATITE NAŠ PORTAL I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

PRIJATELJ  TEKSTA

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA VESTI GRADA ĆUPRIJA