Održana je 4. BICIKLIJADA u Ćupriji !!!

  • Autor: Media ps/Udruženje Moždani udar

06/08/2018

[views]

Ćuprija-U Ćupriji je 05.08.2018. održana Biciklijada u organizaciji Sportskog saveza Ćuprije. Cilj je da se masovno privuče pažnja ka biciklizmu kao rekreaciji i koja budi duh i održava telo, a uz to čuva životnu sredinu i štedi novac. 

style=“text-align: center;“>foto Moždani udar.com

Poznato je da je fizička aktivnost čuvar zdravlja, a biciklizam kao takav predstavlja idealnu rekreaciju jer pomaže u regulaciji telesne mase, poboljšavanju vitalnog kapaciteta pluća, smanjuje rizik za oboljevanje, i pruža kvalitetniji život.

Članovi organizacije Moždani udar.org su bili na licu mesta na ovoj svojevrsnoj promociji zdravlja sa ciljem da javno podignu nivo svesti i podsete javnost koliko je važna fizička aktivnost za bolje zdravlje, i da se tako može sprečiti moždani udar. Pričali su o prevenciji moždanog udara i vozili sa učesnicima predviđenu deonicu. Na njihovom štandu su bili flajeri koje su podelili učesnicima i prolaznicima, a popunjavan je i upitnik o rizicima za moždani udar. Tog dana je bilo veliko interesovanje za  štand jer je dosta prolaznika i učesnika spontano prilazilo da popriča sa ovim humanim ljudima. Dr Ivan Milojević je za regionalnu TV Pomoravlje govorio o značaju biciklizma za prevenciju moždanog udara.

FISEK VARVARIN9 (760 x 140)
FISEK VARVARIN8 (760 x 140)

Učestvovao je veliki broj učesnika i učesnica različitih godina. Skup je počeo svečanim defileom biciklista ulicama Ćuprije, a nastavio se do Krušara, desetak kilometara od Ćuprije. 

Biciklisti su u Krušaru obišli Crkvu Sv. Proroka Ilije, gde su imali prilike da čuju istorijat ove Crkve, koja jedina u okrugu ima kosturnicu palih junaka iz Prvog svetskog rata. Kosturnica je u fazi restauracije, i uskoro će biti obnovljena i otvorena za posetioce koji žele da se poklone palim junacima koji su za slobodu položili svoje živote.

Posle predaha i povratka u Ćupriju, učesnici su se osvežili legendarnim “bonžitama”, a zatim su podeljene nagrade najstarijem i najmađem učesniku Biciklijade, kao i učesniku sa najoriginalnijim biciklom. Nakon toga održan je poligon spretnosti i veštine upravljanja biciklom gde su takođe pobednici nagrađeni. Neki od učesnika su dobili majice u kojima su vozili. Poznato je da je žuta majica namenjena lideru trke, zelena najboljem sprinteru, a članovi udruženja Moždani udar  su svoje majice podelili odabranim učesnicima.

Ova sportska manifestacija je održana već 4. put zaredom, tako da polako od sportske letnje manifestacije, zahvaljujući Sportskom Savezu Ćuprije, kao i opštini Ćuprija prerasta polako u TRADICIONALAN SPORTSKI DOGAĐAJ koji privlači sve veću pažnju i mladih a i starih.

U ZDRAVOM TELU-ZDRAV DUH .

SPORT VESTI GRADA ĆUPRIJA