Predstavnici sindikata Predškolske ustanove „Dečja radost“ na sastanku sa rukovodstvom Opštine Svilajnac !!!

  • Izvor, foto : Opština Svilajnac

04/09/2020

Svilajnac-Danas su predstavnici sindikata Predškolske ustanove „Dečja radost“ imali sastanak sa rukovodstvom Opštine Svilajnac povodom krizne situacije koja preti da blokira rad ove ustanove.

Vršilac dužnosti direktora PU „Dečja radost“ već mesecima odbija da sarađuje sa Opštinom Svilajnac koja je osnivač ustanove, ne postupa po nalogu prosvetnog inspektora koji je više puta u toku prethodnog meseca naložio da se uklone nepravilnosti koje postoje u radu, ne postupa ni po odlukama i zahtevima Upravnog odbora ustanove, iako je sve napred navedeno dužnost direktora Ustanove, u skladu sa članom 126 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

 Zbog pomenutih povreda Zakona, nastao je zastoj u saradnji sa lokalnom samoupravom pa radnici ove ustanove nisu primili lični dohodak od 15. jula 2020. godine. Takođe svim radnicima koji su zaposleni na određeno radno vreme prestankom ugovora isti nije produžen iako se, prema rečima sindikata zaposlenih, smatra da su ta radna mesta neophodna za normalno funkcionisanje ustanove.


„Danas smo na sastanku sa Opštinskom upravom dogovorili isplatu ličnog dohotka, i od strane lokalne samouprave postoji dobra volja da se problem reši. S druge strane, mi smo najavili štrajk upozorenja, koji će nastupiti 10 dana nakon donošenja ove odluke. U toku tih 10 dana pregovaraćemo i sa v.d. direktorkom da se ispune naši zahtevi kako do štrajka ne bi došlo“, izjavila je nakon sastanka Biljana Đurković, predsednik sindikalne organizacije PU „Dečja radost“.

Ja sam zakoračila u četrdesetu godinu radnog staža u vrtiću, zaposlena sam godinu dana nakon osnivanja vrtića, pamtim mnoga vremena ali nikada do sada nije bilo ovako. Smatram da je zakonska obaveza direktora da sarađuje sa opštinom. Mi jesmo uhodani i radimo svoj posao savesno, ali ova situacija i napetost ne vode ničemu. Potrudićemo se da se izborimo sa direktorkom jer ona mora da poštuje zakon i žalosno je i za ljude koji su ostali bez posla jer oni rade u ustanovi duži niz godina“, dodaje Ljiljana Svetozarević, medicinska sestra/vaspitač.

EKONOMIJA VESTI GRADA SVILAJNAC