MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

OLUJNO NEVREME U Topoli !!!

  • Autor: Dragoslav Spasić
Broj pregleda: 1.806

Topola- Olujno nevreme i grad koji su juče(13.6.2018.) u popodnevnim časovima zahvatili opštinu Topola naneli su ogromne štete u atarima sela Jarmenovci, Šatornja, Božurnja, Blaznava, Ovsište, Trnava, Plaskovac, Lipovac, Bor, Mitrovčić, Belosavci, Krćevac…

Šteta je na poljoprivrednim usevima i voćnacima, kao i u velikom broju domaćinstava kojima su oštećeni prozori i crep na krovovima kuca i pomocnim objektima.

Prve preliminarne procene su da je šteta veća od 20.000.000 evra. Štete na putnoj infrastrukturi su ogromne, jer su potpuno uništeni lokalni makadamski putevi. Sama šteta na voćnacima je na oko 5.500 ha.

OLUJNO NEVREME U Topoli !!!

Foto: D.Jovanovic

,,Posle obilaska velikog broja domaćinstava i razgovora sa najvećim proizvodjačima voća iz Vinče stvari stoje danas ovako. Današnje nevreme je napravilo ogromne štete. Te štete će od sutra procenjivati 5 različitih komisija opštine Topola. Jedna će biti za štetu na objektima, druga na voću i usevima, treća na putevima i infrastrukturi itd. 

Ujutru će biti uvedeno vanredno stanje na teritoriji naše opštine kako bi se uprostile procedure i angazovala sva moguća mehanizacija da se pomogne ljudima. Sama procedura procene štete ce biti krajnje jednostavna. Sutra od radarskog centra Bukulja dobijemo njihove kordinate i  okvire gde je sve grad zahvatio a onda komisija izadje i proceni štetu u tom prostoru, po voćnim vrstama kao i žitaricama i zatim će poljoprivrednik  sa karticom gazdinstva i kulturama koje ima u njoj, doći do nas u opštinu i visina štete će se moći izračunati za pet minuta za svako pojedinacno gazdinstvo.

 Najbrže sto budemo mogli da intervenišemo sa crepom i sanacijom puteva. Još sutra i prekosutra najavljuju nestabilno vreme slično današnjem. Već sutra moramo obezbediti nove količine raketa jer u razgovoru sa najvećim voćarima veceras u Vinči potpuno je jasno da radi opstanka njihove egzistencije mora se odbraniti  ovih 30-40 pošto što je ostalo posle jučerasnje kataklizme. “ rekao je Jovanović

PRETHODNE VESTI