MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

DANI DRAGIĆA M. JOKSIMOVIĆA U BAČINI!!!

  • Autor: Danijela Stojanović

Paraćin-Dragić M. Joksimović, srpski političar i advokat, rođen je 18.07.1893. godine u u Bačini. Ostao je upamćen kao jedan od dvojice branilaca generala Draže Mihajlovića, ali i kao osnivač Temnićke biblioteke i čitaonice 1919.godine.

Foto: Danijela Stojanović

Osnovao je i uredio 3 broja „Temnićskog zbornika“, a iza njega je i ostao i dnevnik u rukopisu. Paraćinski književnik i publicista, Đorđe Petković je ovaj dnevnik priredio i publikovao 2002.godine  pod naslovom „Dnevnik mladog demokrate“.
 
Zahvaljujući njegovoj inicijativi, počinje druženje istoriografa i publicista na Joksimovićev rođendendan, a ove godine je bilo njihovo osamnaesto po redu okupljanje.
 
Ovogodišnji skup u Bačini okupio je dvadesetak istoriografa i publicista iz Jagodine, Kruševca, Varvarina i Paraćina koji su predstavili svoje knjige i istraživačke radove na temu duhovnog prostora (Moravskog okruga) Dragićevog „Temnićskog zbornika“. 
 
U svečanom delu programa Ninoslavu Stanojloviću, profesoru istorije i istoriografu uručena je godišnja nagrada „Juhorsko oko“ i umetnička slika na svili iz fonda Zlate Živadinović za knjigu o učiteljima i učenicima Učiteljske škole u Jagodini stradalim u ratovima 1912.-1918.godine „Pomenik učitelja“.
 Na početku radnog dela programa svoju knjigu „Orašani stradali u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912.-1918.“ predstavio je Ivan Jovanović.
 
Zatim je Ninoslav Stanojlović predstavio jagodinsku produkciju. Posebnu pažnju su izazvale dve publikacije, novopokrenuti jagodinski časopis „Komedija“ i knjiga koja sadrži dnevnik o oslobođenju Temnića.
 
O produkciji Arhiva u Kruševcu govorili su direktor Nenad Sokolović i  mr Nebojša Đokić, istoričar iz Beograda, koji je u svom izlaganju posebno mesto dao „Rasinskim analima“ i prvom broju „Juhorskog zapisa“. 
 
Predsednik skupa, Đorđe Petković, je za kraj prezentovao desetak svojih priloga iz raznih publikacija koji se odnose na pomenuti duhovni prostor a objavljeni su između dva susreta u Bačini u „Rasinskim analima“, „Juhorskom zapisu“, „Saborniku“, „Mitološkom zborniku“.
 
Skup je završen dogovorom da se pomogne Bačini i njenoj školi da na dostojan način sledeće godine obeleži 200.-godišnjicu prve privatne škole u Temniću, o kojoj svedoče sačuvana pisma njenog učitelja Dimitrija Đorđevića upućena knjazu Milošu i Vuku Karadžiću.

PRETHODNE VESTI

SLADJA ALLEGRO –  NE DAM TE