MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

U Ćupriji TRIBINA povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama !!!

  • Izvor: Kancelarija za ljudska i manjinska prava
Broj pregleda: 316

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine proglasila 25. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja. 

Ovaj datum je odabran kao sećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja, koje se dogodilo 1960. godine u Dominikanskoj Republici. Ovim datumom u Republici Srbiji počinje i akcija „16 dana aktivizma” koja traje do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava. Podaci pokazuju da su jedna od tri žene u svetu prebijene, prisiljene na seksualni odnos ili su doživele neki vid zlostavljanja, a nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženja. Prema podacima Ministarstva pravde za krivično delo nasilje u porodici u 2010. godini izrečeno je 1.405 osuđujućih presuda, od čega 270 kazni zatovora a u 2011. godini je izrečeno 1.990 osuđujućih presuda a od kojih su 516 su bile zatvorske kazne. Za krivično delo silovanje od 115 primljenih istražnih predmeta u 2010. godini izrečeno je 58 osuđujućih presuda, od čega su 52 kazne zatovora, a u 2011. godini izrečene su 82 osuđujuće presude od čega su 81 kazne zatvora. Tokom 2011. i 2012. godine evidentirana su 42 ubistva žena u porodici, odnosno u partnerskom odnosu, a tokom ove godine taj broj je već dostigao cifru 45.

Važno je unaprediti aktivnosti na lokalu, obzirom da su jedinice lokalne samouprave ključni faktori neposrednog delovanja u prevenciji i zaštiti jer nasilje više nije privatna stvar jednog stana ili kuće, država ima odgovornost da zaštiti žrtve nasilja. Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije, koju je Vlada Republike Srbije usvojila u junu ove godine, prepoznaje žene kao i dalje osetljivu društvenu grupu i među zadacima Strategije i Akcionog plana za sprovođenje ovog strateškog dokumenta su i stvaranje bezbednog okruženja za pripadnike osetljivih društvenih grupa i unapređenje stepena tolerancije prema njima; iskorenjivanje odnosno suzbijanje govora mržnje i akata fizičkog i psihičkog nasilja i privođenje pravdi učinilaca takvih akata i radnji; utvrđivanje smernica za borbu protiv diskrimincije u jedinicama lokalne samouprave, i javno zagovaranje neophodnosti sprečavanja diskriminacije i promovisanje kulture tolerancije.

Ovim povodom se u Ćupriji u KPZ Ćuprija u izdvojenom objektu Ada održava tribina.

                                        Četvrtak, 29. novembar u 11 sati

PRETHODNE VESTI

MOJITO BEND – BLEDA SENKA>>klik na PLAY