MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

Predsednik Erić na novogodišnjoj konferenciji- “Imamo gotove projekte bukvalno za naredne tri godine”!!!

  • Izvor, foto: N.Erić
Broj pregleda: 684

Ćuprija-Predsednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić rekao je na novogodišnjoj konferenciji za novinare kako je godina na izmaku protekla u znaku pripreme velikog broja projektno-tehničke dokumentacije, koja je bazirana na Strategiji održivog razvoja opštine Ćuprija 2019-2023. 

„Bukvalno smo uradili projekte koje ćemo da realizujemo u naredne tri godine, tako da sada imamo projekte koje nećemo da finansiramo samo iz našeg budžeta, već ćemo sa tim projektima za sredstva da apliciramo kod ministarstava i drugih izvora“, rekao je Erić, osvrnuvši se, ipak, na početku današnjeg obraćanja novinarima projektima koji su obeležili 2018. godinu.

Rekao bih da su godinu na izmaku obeležila dva bitna projekta. Naime, realizovali smo izgradnju puta Ćuprija-Senje u vrednosti od 1,2 miliona evra, i ostaje nam sada deo puta do manastira kroz samo Senje. Na ovoj saobraćajnici je poslednji put ozbiljno rađeno pre 40 godina i naša želja je da obeležavanje centralne manifestacije 630 godina od Kosovskog boja – možda i državne – bude u našem gradu i opštini. Zato i planiramo da 2019. godine podignemo spomenik caru Lazaru na ulazu u Ćupriju. Drugi važan projekat je izgradnja Atletskog centra Srbije. Krenuli smo u izgradnju stadiona, mašine su na gradilištu, pa očekujemo da izgradnja traje do avgusta ili septembra 2019. Potom nas očekuje i realizacija druge faze izgradnje Atletskog centra Srbije – izgradnja atletske dvorane. Tako će napokon želje i snovi koje su nekada sanjali Aleksandar Petrović, Vera Nikolić, Dragan Zdravković i Snežana Pajkić biti ostvareni.

Kako je predsednik Erić danas istakao, njegov tim se nije bavio političkim populizmom, već osnovnim zadatkom – privrednim rastom i razvojem, odnosno „da sugrađani budu zaposleni“, a da za takav rad postoje i egzaktni rezultati.

Ono što je takođe obeležilo 2018. godinu je postizanje srpskog rekorda u spoljnotrgovinskom suficitu, a činjenice govore da smo više od pet puta imali veći suficit nego prethodne, 2017. godine. Sve je to bio rezultat rada lokalne samouprave vezano za ekonomski razvoj naše opštine. Ono što je takođe bitno je da je prosečna neto plata u opštini Ćuprija 2017. iznosila 305, a da je na kraju ove godine ona 345 evra. Razlog za ovakve pokazatelje leži u tome što smo i u 2018. godini nastavili sa realizacijom investicija. Jedna takva investicija je ona turske OP grupe, koja sada na svojoj farmi u Dobričevu ima 600 grla i koja je danas dobila građevinsku dozvolu za izgradnju energane na biomasu. Dalje, u ovoj 2018. godini našu „Komponentu“ kupio je holandski „Rojal de Heus“, a u ovoj još uvek aktuelnoj godini uradili smo nešto što se čekalo dugo, a to je privatizacija „Ravanice“. Podsećam vas, „Medela“ iz Vrbasa je kupila ovu ćuprijsku konditorsku firmu, i naši brendovi – „bonžita“ i „Ravanica“ – ostaće u Ćupriji. To nam je bio cilj, a odlično je što će po slovu ugovora „Medela“ u fabriku keksa morati da uloži minimum milion evra.

Nadalje, izlaganje prvog čoveka ćuprijske lokalne samouprave teklo je u pravcu 2019. godine, pre svega iz vizure nekog kome je privredni preporod osnov za bilo kakav razvoj.

Ono što će sigurno da se desi 2019. godine je investicija turske kompanije FEKA automotiv. FEKA radi isti program kao i „Trak lajt“ i mi smo uspeli da ih dovedemo kad smo čuli da je Srbija potencijalno mesto za investiranje ove velike i poznate turske kompanije. Ponudili smo im isto ono što smo ponudili „Trak lajtu“ i oni su to prihvatili. Trenutno se radi projektno-tehnička dokumentacija i već naredne godine kreće se u izgradnju fabrike u Ćupriji. Takođe, nakon posete delegacije Opštine Ćuprija Kini, razgovarali smo sa jednim privrednim pulom i kao rezultat toga je da je kineska kompanija “Čong ćiao” zakupila deo objekata nekadašnjeg „Velmortransa“, gde će nići fabrika za proizvodnju plastičnih granula. Oprema za ovu fabriku, koja će granule praviti reciklažom, na putu je za Ćupriju, dok je kineski investitor već registrovao firmu pod kojom će ovo postrojenje da obavlja privrednu aktivnost i očekujem da sama proizvodnja krene početkom 2019. godine. Još jedna kineska firma, „Suan hajlan“, zajedno sa kompanijom „Jurofajber“, otvoriće fabriku čarapa. Oprema je juče ocarinjena i danas se već nalazi u pogonu „Jurofajbera“. U ovim trenuci se vrši instaliranje tih mašina i opreme, tako da se vrlo brzo očekuje i otvaranje i početak rada tog pogona. Trenutno smo i u pregovorima sa jednom kompanijom koja treba da zakupi 12 hektara naše industrijske zone i to nas očekuje već početkom januara, gde ćemo i zaposliti naše sugrađane, ali ćemo uposliti i određen broj kooperanata. Ne bih u detalje oko ove investicije, ali je pominjem jer smatram da je ona veoma važna za ceo ovaj region. Na Skupštini opštine smo doneli odluku da odobrimo zakup zemljišta u industrijskoj zoni po ceni od 35 miliona dinara i to je nešto što će značajno da utiče na razvoj grada u naredne dve godine.

Što se tiče drugih segmenata razvoja, predsednik Erić se u obraćanju novinarima osvrnuo, kako je rekao, na one projekte koje su kapitalne investicije za našu opštinu. Tema – Opšta bolnica, jedna od najstarijih zdravstvenih institucija u Srbiji.

Ćuprija je aplicirala kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za rekonstrikciju naše Opšte bolnice. U početku, dobili smo da radimo novi internistički blok i rekonstrukciju porodilišta i kardiologije. Ipak, Kancelarija je prihvatila našu ideju i mi smo na kraju dobili da uradimo potpunu rekonstrukciju cele bolnice, sa izgradnjom heliodroma. Mi smo grad medicine i zdravstva i mislim da Ćuprija zbog svega toga, ali i zbog svog položaja, zaslužuje da ima jedan moderan i veliki regionalni zdravstveni centar. Osim svega toga, u okviru bolnice biće izgrađena i toplana koja će osim zdravstvenih objekata grejati veliki broj javnih ustanova i, naravno, dvoranu Atletskog centra Srbije.

Kako samo u tri lokalne samouprave – ćuprijskoj, jagodinskoj i paraćinskoj – na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima nešto više od 20 hiljada nezaposlenih, ideja Ninoslava Erića o potrebi da se izgradi jedna centralna industrijska zona za ovaj deo Srbije, dobija na težini. O tome, predsednik Erić kazao je i ovo:

Prošle godine na ovom mestu sam predstavio kako će da izgleda buduća centralna industrijska zona. Ova postojeća zona je, mogu da kažem, već zauzeta, i mi smo u završnoj fazi izrade detaljne regulacije industrijskog kompleksa u Dobričevu. Imaćemo najveću industrijsku zonu u Srbiji, koja će imati i deo za trgovine i koja će se prostirati na 400 hektara pored samog auto-puta. Za nas je 2019. godina bitna zbog projekata koje ćemo da radimo kako bismo imali sve priključke i smatram da će ta nova zona biti dobrobit za sve građane Pomoravskog okruga.

Napomenuvši još jednom da će u Ćupriji naredne godine biti podignuta dva spomenika – onaj caru Lazaru i spomenik u znak sećanja na NATO agresiju, Erić se u daljem izlagaganju okrenuo poslovima oko dalje rekonstrukcije putne infrastrukture u samoj Ćupriji, ali i poslovima koji će u bliskoj budućnosti da reše višedecenijske probleme u vodosnabdevanju.

Predstojeća godina će za nas biti bitna jer smo sa Putevima Srbije dogovorili da u njihov budžet uđe izgradnja projektno-tehničke dokumentacije za novi most, i mislim da ćemo uspeti 2020. godine da postavimo kamen temeljac za izgradnju novog mosta na Moravi. Takođe, mi smo ove godine uradili generalni projekat za vodosnabdevanje, koji je obuhvatio i grad i izgradnju vodovodne infrastrukture u svim našim seoskim naseljima. Na taj način ćemo u narednih pet godina da rešimo pitanje vodosnabdevanja u svim našim selima. Ovde bi trebalo da dodam kako ćemo izgradnjom novog mosta na Moravi sam centar grada moći da pretvorimo u pešačku zonu.
Predstojeća godina, kako veli Ninoslav Erić, biće i godina u kojoj će Ćuprija postati „mnogo lepši grad“. Već pomenuta rekonstrukcija centra grada trebalo bi da krene uz svojevrsni blagoslov najvećeg srpskog živog pisma – akademika i Ćupričanina Dragoslava Mihailovića.

U 2019. godini ćemo da rekonstruišemo trotoar u Ulici kneza Miloša, od Slavije do Elektrodistribucije, a počećemo sa rekonstrukcijom trotoara u Ulici cara Lazara. Želimo da naš grad lepo izgleda i zato smo opredelili i 15 miliona dinara za sanaciju i rekonstrukciju fasada u centru grada. Pored svih ovih projekata, radićemo i projekat potpune rekonstrukcije ulice koja prolazi između Gimnazije i Zanatskog doma. Ta ulica će se zvati po Dragoslavu Mihailoviću, a u dogovoru sa njim napravićemo i Trg Dragoslava Mihailovića. To će, po meni, biti početni korak u potpunoj rekonstrukciji centra grada, samim tim i izgradnje nove i lepše Ćuprije.

Na kraju završne poslednje konferencije za novinare u 2018, predsednik Erić je svim građanima opštine Ćuprija, kao i svim žiteljima Pomoravlja, poželeo srećnu i uspešnu predstojeću godinu.

PRETHODNE VESTI

MOJITO BAND – BLEDA SENKA>>klik na PLAY  

"]