MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

ERIĆ: ĆUPRIJA DOBIJA IT ODELjENjE, USKORO I CENTAR ZA MLADE TALENTE !!!

  • Izvor, video, foto : TV Pomoravlje

Ćuprija-Gimnazija u Ćupriji u školskoj 2019/2020. dobija specijalizovano IT odeljenje, potpuno je izvesno posle današnjeg sastanka predsednika Opštine Ćuprija Ninoslava Erića i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića.

Erić i Šarčević danas su razgovarali i o osnivanju Centra za mlade talente u Ćupriji, a kako kaže prvi čovek ćuprijske opštine, trenutno se traži lokacija za izgradnju centra koji će u Ćupriji okupljati najbolje učenike-talente iz cele Srbije.

Podsetimo, Opština je još početkom godine prihvatila predlog Gimnazije da najstarija srednja škola u Ćupriji aplicira za jedno IT odeljenje, i od tada je sve bilo usmereno na to da neophodan broj učenika iz Ćuprije, zainteresovanih za srednjoškolsko IT obrazovanje, položi prijemni ispit. Preliminarni rezultati prijemnog ispita za specijalizovana IT odeljenja su stigli i, kako predsednik Erić ponosno ističe, mladi Ćupričani su bili najuspešniji u Pomoravlju.

„Radujem se što je i lokalna samouprava zaslužna za ovaj uspeh učenika koji su ove godine završili osnovno obrazovanje, jer smo prepoznali potrebu da talentovanim učenicima za računarstvo i informatiku pomognemo izdvojivši sredstva za dodatnu nastavu koju su oni pohađali tri meseca. Ovom sinergijom, zajedničkim radom i trudom dece, nastavnika, roditelja i lokalne samouprave, došli smo do toga da je 21 učenik iz Ćuprije položio ispit u Kragujevcu, a da je, recimo, iz Jagodine to isto uradilo samo njih 13, iz Paraćina još manje – tek 11 učenika“, rekao je predsednik Erić, istakavši kako je osnivanje specijalizovanog odeljenja u Gimnaziji Ćuprija još jedan od načina da se sistemski odgovori na potrebe tržišta rada.

Kada je u pitanju druga tema današnjeg sastanka ministra Šarčevića i predsednika Erića, treba reći da je ministar još aprila prošle godine najavio da će u Ćupriji biti otvoren Centar za mlade talente. U Srbiji trenutno postoje dva centra – u Petnici i Tršiću – a kako je ministar Šarčević tada obznanio, plan je da se „širom Srbije otvori još pet centara za mlade talente“.

Inače, Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija, kaže da „smo u finalnoj fazi“ pred sam početak realizacije izgradnje Centra za mlade talente. Ta „finalna faza“ podrazumeva iznalaženje lokacije na kojoj će objekti centra biti izgrađeni. Predsednik Erić otkriva da je ćuprijska kasarna jedno od poželjnih mesta, pa će se s tim u vezi već za nekoliko dana susresti sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, stoji na fb strani TV Pomoravlja.

PRETHODNE VESTI

MILAN PETKOVIĆ -„22“