MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

Završena rekonstrukcija čačanske crkve!!!

  • Izvor: RTS/Lj.S.
ČAČAK – Završena je obnova i rekonstrukcija parohijske crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, najveća u poslednjih nekoliko decenija. Rekonstrukcija je trajalo gotovo godinu dana. Kroz istoriju dugu osam vekova, bila je manastir, a nekoliko puta i džamija.
 
Prve vernike obnovljen hram primio je na bosluženjima za Badnji dan. I to godinu dana od početka temeljne rekonstrukcije koja je obuhvatila složene građevinske radove. Nakon zemljotresa 2008. godine crkva je oštećena a veći radovi nisu izvođeni još od tridesetih godina prošlog veka.
Za poslednju rekonstrukciju, Vlada Srbije donirala je 10 miliona dinara a još oko osam miliona donirali su građani i privreda.
 
Prema rečima jereja Marka Mirkovića, starešine crkve, obijeni su svi zidovi, ispunjene pukotine u zidovima betonskim adekvatnim malterom:
 
– Priprata hrama je ojačana i armaturnim mrežama, zamenjena je sva instalacija u crkvi, protivpožarna. Saniran je krov, na kupoli je zamenjeno staklo – kaže Mirković.
 
Čačanska crkva jedna je od najstarijih u Srbiji – sagrađena još 1196. godine kao zadužbina župana Stracimira, brata Stefana Nemanje. U srednjovekovnoj Srbiji bila je četvrta u rangu bogomolja uz Hilandar, Studenicu i Đurđeve stupove.
Tokom osam vekova bila je manastir, tri puta džamija i parohijska crkva.
 
– Današnji arhitektonski sklop crkve u Čačku rezultat je mnogobrojnih prepravljanja pretvaranja u džamiju ali poznih obnova u 19. veku preduzetim da se crkvi vrati izgled pravoslavnog hrišžanskog hrama. Temeljna izmena spoljašnjeg izgleda izvršena je od 1926. do 1929. godine. Uzori za ovu rekonstrukciju potraženi su u raškom graditeljstvu s kraja 12. veka i istodobnim vizantijskim crkvama iz Carigrada – ističe Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.
 
Kako navode u Narodnom muzeju, poslednje tri decenije crkva je pokrenula mnoge javne religiozne manifestacije poput obeležavanja Božića, Bogojavljenja i Spasovdana. Ovi verski praznici postali su zvanične gradske proslave.

MOJITO BAND- NOVI HIT „NISI TI U GLAVI ČISTA>>klik na PLAY