MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

Pojava masnih mrlja na površini Lupnjače i Zapadne Morave opasna je po zdravlje ljudi !!!

  • Autor, foto : Ljubica Sokić
Broj pregleda: 231

ČAČAK – Na Zapadnoj Moravi i Lupnjači se i dalje pojavljuju površinske fleke od ulja i masti, ali se sprovodi pojačan nadzor, stanje jeste kritično, ali ne i alarmantno, izjavio je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović na konferenciji za novinare.

On je naveo da je ponovo upućen zahtev svim nadležnim službama kako bi se utvrdilo ko je zagađivač i podsetio da je brana na Moravi podignuta odmah po saznanju o flekamama od ulja i masti.

„ZZJZ sprovodi pojačan nadzor na Lupnjači i Zapadnoj Moravi. Zahtev za utvrđivanje zagađivača je ponovo upućen republičkoj, sanitarnoj i inspekciji zaštite životne sredine, Upravi za vode i Ministarstvu odbrane kako bi se sprovelo ispitivanje u krugu kompanije Sloboda, jer mi tu nemamo pristup“, rekao je Todorović .

Još uvek nije poznato ko je zagađivač Zapadne Morave, a to treba da utvrde nadležni organi, izjavila je 17. septembra pomoćnica gradonačelnika za oblast zaštite životne sredine, Mirjana Đoković.

Ona je tada navela da to nije na organima gradske uprave da utvrđuju.

„U Izveštaju od 6. septembra koji smo dobili od angažovane laboratorije Anahem potvrđeno je da to definitivno nije Sloboda kako su preneli pojedini mediji“, kazala je ona.

Pojava masnih mrlja na površini Lupnjače i Zapadne Morave opasna je po zdravlje ljudi, izjavila je direktorka čačanskog ZZJZ, dr Ana Mišović i dodala da smatra da vodom ne treba zalivati poljoprivredne kulture, ali ni pecati.

Ona je navela da je voda uzorkovana na više tačaka, te da još uvek postoje masne mrlje na površini Zapadne Morave.

Mišović kaže da pojave navedenih materija mogu dovesti do iritacije kože i očiju. Ukoliko je u pitanju duži vremenski period one, logično, izazivaju i veću opasnost, dodaje direktorka.

„Iz svega navedenog proizilazi činjenica da se uništavaju biljni i životinjski svet u reci. Materije se ne rastvaraju u vodi, već isparavaju zbog čega imaju i negativan uticaj i na atmosferu“, objasnila je Mišović.

Prema njenim rečima, ako bi se ovakva voda koristila za navodnjavanje to bi moglo biti veoma problematično sa zdravstvenog aspekta.

„Naša ustanova je dala predlog mera, dakle, da se bašte ne zalivaju, riba ne peca, koje su ponovljene na sednici Štaba za vanredne situacije, ali takav apel ovo telo nije uputilo“, zaključila je direktorka.

Pojedini predstavnici opozicije u čačanskom gradskom parlamentu su zgroženi činjenicom da se skoro dva meseca ne može utvrditi ko je zagađivač.

PRETHODNE VESTI

MOJITO BEND – BLEDA SENKA>>klik na PLAY