MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

Mladi na sastanku sa predstavnicima grada Čačka !!!

  • Izvor: kancelarija za mlade Čačak
Broj pregleda: 279

Čačak-Dana 12.07.2018.godine u Sali gradskog veća, održan je strukturirani dijalog u okviru projekta „Glas mladih u demokratskim procesima“ koji sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije. Strukturirani dijalog, kao sredstvo aktivnog učešća mladih u donošenju odluka na lokalnom nivou je praksa u EU, a u okviru pomenutog projekta Čačak je jedan od 5 gradova koji imaju tu mogućnost da prvi implementiraju ovaj proces.

Sastanak je kroz uspostavljanje strukturiranog dijaloga omogućio uključivanje mladih u procese donošenja odluka i kreiranje lokalne politike u saradnji sa donosiocima odluka, što svakako predstavlja ogroman korak u definisanju ovakve vrste pristupa koja ima za cilj poboljšanje komunikacije sa mladima.

Tema sastanka bila je mogućnost uspostavljanja besplatnog prevoza sa ograničenim vremenskim trajanjem za učenike srednje Medicinske škole na relaciji Solid-Bolnica za vreme obavljanja stručne prakse. Tema je definisana od strane mladih na prethodnim radionicama koje je realizovala Kancelarija za mlade u saradnji sa Krovnom organizacijom mladih Srbije.

Na samom početku, Valentina Gvozdenović, bivša učenica Medicinske škole i student Agronomskog fakulteta je upoznala prisutne sa ključnim tezama koje će biti predmet dijaloga u daljnjem, a nakon nje, bivši predsednik učeničkog parlamenta Medicinske škole (2017/18) i sadašnji student Agronomskog fakulteta Nikola Milić govorio je o ključnim statističkim informacijama na godišnjem nivou na osnovu kojih se relevantno mogu proceniti novčana sredstva potrebna za ovu namenu.

Učenica Gimnazije Jovana Jevremović naglasila je da su mladi do sada apsolutno imali podršku svog grada i Gradske uprave, a da ovim procesom žele da tu saradnju stave na jedan viši nivo razbijajući predrasude o tome da mladi nemaju mogućnost da iznesu svoje mišljenje, predloge i stavove i da pritom budu saslušani od strane donosioca odluka.

Tatjana Dačović, student Više škole za obrazovanje vaspitača, svojim izlaganjem akcenat je stavila na benefit koji bi roditelji ostvarili po ovom pitanju, navodeći pritom smanjenje finansijskih troškova kao osnovni argument.

Bratislava Jovanović, bivša učenica Medicinske škole podsetila je na to da su radnicima bolnice obezbeđena sredstva za prevoz do posla pozivajući na mogućnost obezbeđenja iste šanse i mladim potencijalnim zdravstvenim radnicima.

Mila Petrović, učenica Muzičke škole i predsednica parlamenta iste, govorila je o važnosti dualnog obrazovanja, njegovom uticaju na lokalni i nacionalni razvoj i ogromnom koraku koji ovaj proces čini u tom delu.

Ovaj sastanak predlogom rešenja zaključila je Nikoleta Vojinović, učenica Gimnazije imajući u vidu i moguće probleme koji mogu stati na put realizaciji ovog predloga.

Nakon izlaganja mladih, potkrepljenih veoma argmentovanim činjenicama i pohvale od strane donosioca odluka, dijalog je nastavljen u istom smeru.

PRETHODNE VESTI

GRUPA EKSPLOZIV – SANJAM>>klik na PLAY