MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

Međunarodni dan mladih „OKRENI PEDALU KRENI KA MURALU“- „TURISTA U SVOM GRADU“ !!!

  • Izvor, foto : KZM Čačak

“Jedan grad vredi onoliko koliko je uspeo da sačuva svoju staru arhitekturu, ali i da je poveže sa novom, modernom.“ – reči su kojima je turistički vodič otvorio pešačku turu kojom je 12. avgusta obeležen Međunarodni dan mladih.

Kroz akciju „Okreni pedalu – kreni ka muralu“ upravo ove dve stvari smo uspeli da povežemo i samim tim i prikažemo grad u punom sjaju.

Akcija je započela na Želovom igralištu, odakle smo biciklama, koje smo zahvaljujući saradnji sa JKP „Parking servisom“ dobili besplatno na korišćenje krenuli ka muralima.
Prvi deo mini turističke ture vrlo uspešno je vodila aktivistkinja Kancelarije za mlade Ivana Đoković, zajedno sa umetnicom Olgicom Terzić koja nam je za svaki posećeni mural govorila o imenima umetnika, tehnikama izrade i raznim zanimljivostima vezanim za iste.

Pored novijih murala, čiji veliki broj je izrađen u prethodne 2 godine, obišli smo i prvi mural koji je nastao u Čačku sada već davne 1989. pod nazivom „Evolucija“, a nakon završene biciklističke ture, započela je i pešačka.

Drugi deo mini turističke ture vodila je Snežana Ristanović, licencirani turistički vodič iz Čačka. Govorila je o tome kako je društveni život Čačka izgledao početkom prošlog veka, o životu vojvode Stepe Stepanović, porodici Kren, zabavama u Čačku i njegovim starim vremenima. Učesnici su pomno slušali Snežanino vrlo zanimljivo izlaganje, a na samom kraju ture, saznali smo i detaljnije informacije o Narodnom muzeju, Crkvi, Galeriji Nadežde Petrović, Istorijskom arhivu i Gimnaziji, gde smo ujedno i završili šetnju, vrlo umorni ali bez sumnje, sa osećanjem produbljene privrženosti prema svom gradu.

Upravo iz ovog razloga, došli smo na ideju da sa ovakvom vrstom akcija ne zastanemo ovde, već da omogućimo našim građanima, svih generacija, da bar jednom mesečno mogu da imaju priliku da vide lepote svog grada, ali ovoga puta iz ugla turiste.

PRETHODNE VESTI

SLADJA ALLEGRO –  NE DAM TE