Na Trećem međunarodnom festivalu monodrame naći će se i dva predstavnika iz Srbije – Tatjana Dimitrijević i Ivan Perković, glumci iz Gornjeg Milanovca !!!

  • Autor, foto : Ljubica Sokić

Među šest najboljih mladih glumaca koji će od 1. do 8 juna 2019. godine nastupiti na Trećem međunarodnom festivalu monodrame, koji se ove godine održava pod sloganom „Najbolje tek dolazi“, naći će se i dva predstavnika iz Srbije – Tatjana Dimitrijević i Ivan Perković, glumci iz Gornjeg Milanovca.

Festival se održava u Banja Luci u sklopu pratećeg programa 22. Teatar festa „Petar Kočić“. Iako samo segment pratećeg programa Teatar festa, Festival monodrame mladog glumca po svom kvalitetu i značaju ne zaostaje za „velikim festivalom“, već odvažno, sa puno energije i posvećenosti, raste i razvija se ne sluteći dokle bi mogao da dosegne, rekla je između ostalog dr Ljiljana Čekić, selektor festivala.

Na festivalu, Tatjana Dimitrijević će izvesti monodramu „Nisam bila ovde“ Nede Gojković, u režiji Mine Ćirić, u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti Beograd, dok će Ivan Perković izvesti „Pesnik za pesnika“ Momčila Nastasijevića, u produkciji NASTeatra, Gornji Milanovac.
“Ponekad provokativni, ali uvek posvećeni onome šta rade, sa puno vere da pozorište ipak može da promeni svet mladi glumci hrabro ulaze u najtežu i najnepopularniju pozorišnu formu – monodramu. Bez pomoći partnera, često i bez ikakvog dekora, poput gladijatora, oni stupaju na scenu – arenu i započinju svoju borbu sa zamišljenim protivnicima pred očima gledalaca. Nadahnuće za svoje monodrame, duboke intimne ispovesti, mladi umetnici su pronalazili u biografijama slavnih ličnosti, ali i u životima antiheroja rođenih u piščevoj imaginaciji” (dr Ljiljana Čekić).

Iako monodrama glumcu nudi mogućnost interpretacije više likova koje svojom igrom stvara pojedinac-scenski usamljenik, predstave koje su izabrane u takmičarski program ovogodišnjeg Festivala monodrame govore o usamljenim junacima, njihovim životnim pričama, razmišljanjima, strahovima, iskušenjima, borbi ili, jednostavno rečeno, životu.
U selekciju 3. Međunarodnog festivala mladog glumca, pored monodrama Nisam bila ovde“ i „Pesnik za pesnika“ uvrštene su i predstave:

„Pometnja pitomca” Terlesa Roberta Muzila, u dramatizaciji Vaska Raičevića i režiji Zorana Rakočevića, ATAK Podgorica, igra Marko Todorović.

Ja Isadora, autorski projekat Kristine Šikanić, Akademija umjetnosti, Banja Luka, igra Kristina Šikanić.

Robijaš Ahmeta Muratbegovića, dramatizacija i režija Munib Milinkić, Zenica, igra Adem Smailhodžić i

Ima neka tajna veza Duška Trifunovića i Milana Dimića, Akademija umjetnosti, Banja Luka, igra Milan Dimić

PRETHODNE VESTI

PRATITE NAŠU FACEBOOK STRANU >KLIK NA SVIDA MI SEHVALA