Festival hrane TESTIVAL 2020. za vikend !!!

  • Autor: MEDIA PS

25/02/2020

Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL 2020. će se održati u subotu 29.02. i nedelju 01.03.2020. u Dorćol Platz-u.

Kompletna agenda (program) Festivala TESTIVAL 2020:

 

29.02.2020. (subota)

 
11:00 – 11:30
Otvaranje Festivala – obraćanje

  • Miodrag Ilić, predsednik Udruženja Testival
  • Paola Cordone, direktorka Italijanskog instituta za kulturu
  • Dejan Ilić, potpredsendik Udruženja Testival
  • Dragan Đorđević, predsednik Asocijacije autentičnih Hedonista, AAH! i predstavnik Saveta Festivala
  • Maja Bađin Georgijević, Corporate Public Policy and Communications Manager, Metro Cash & Carry Srbija
  • Pavle Đukić, Turistička organizacija Srbije
  • Milena Janković, direktorka Turističke organizacije Ražanj

 
11:30 – 12:00
Predstavljanje grada gosta – Ražanj, uz pripremanje tradicionalnih hlebova/lepinja u crepulji, na otvorenoj vatri, uz degustaciju.
 
12:00 – 12:40
Metro HoReCa centar, Milica Aleksić

Testenine – „Zdrava hrana“
Masterchef tim Metro HoReCa centra će na kreativan način predstaviti jela od testenine koja se zbog svog sastava mogu bezbrižno predstaviti kao dijeteteski ili izbalansiran – „zdrav“ obrok.
 
13:00 – 13:45
Portal Recepti i Kuvar online
Proglašenje najboljih tradicionalnih recepata domaće kuhinje 2019. 6. put za redom, u organizaciji portala Recepti i Кuvar onlajn, biće organizovan izbor i proglašenje najboljih tradicionalnih recepata 2019. godine. Predsednik žirija će biti Dragan Đorđević, predsednik Asocijacije autentičnih Hedonista, AAH!
 
14:00 – 14:30
Dragan Đorđević, CHO AAH!

Najtradicionalnija jela pripremana najmodernijom tehnologijom – Kačamak Party
Dragan Đorđević Glavni Hedonista Srbije, CHO Asocijacije autentičnih Hedonista. Kako se neka od najtradiconalnijih jela mogu spremiti korišćenjem najmodernije tehnologije?
 
14:30 – 15:00
Snežana Đuričin Kuštrimović

Gnocco – majka svih testa (istorija italijanske paste)
Snežana Đuričin Kuštrimović, diplomirani istoričar umetnosti, školovani prerađivač mleka (sirar – Cheese Artist) i školovani kulinarski tehničar, predavanje uz podršku Italijanskog instituta za kulturu.
 
15:00 – 15:30
Zoran Dragoljević Žorž

Uparivanje tradicionalne hrane i tradicionalnih vina Srbije
Zoran Dragoljević Žorž Vinski vitez, kancelar Vinskog viteškog reda Šumadije, autor knjige Vinorodna Srbija, predavanje o uparivanju hrane i vina.
 
16:00 – 16:30
Dejan Ilić, profesionalni kuvar i karving majstor

Inkluzivna radionica domaće testenine
Dejan Ilić, profesionalni kuvar i karving majstor, nosilac srebrne medalje sa Svetskog kupa u karvingu, održaće inkluzivnu radionicu izrade domaće testenine u saradnji sa Savezom za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije (Savez MNRO).


30.03.2020. (nedelja)

 
11:30 – 12:00
Predstavljanje grada gosta – Ražanj, predstavljanje etno gastronomske ponude opštine Ražanj
 
12:00 – 12:40
Metro HoReCa centar, Milica Aleksić

Poslastice sa METRO Chef Manitoba brašnom
Manitoba brašno ili takozvano „jako brašno“ je tip brašna sa povećanim sadržajem glutena i proteina u odnosu na druga brašna, zbog čega je brzo našlo učešće u velikom broju receptura za kvasna testa sa produženom fermentacijom. Osim uobičajene primene za izradu italijanskih hlebova pandoro i panetonne, francuskog bageta i slično, može se upotrebiti i za različite poslastice od kvasnog testa čiju će pripremu prikazati Masterchef tim Metro HoReCa centra, tokom ove radionice.
 
13:00 – 13:30
Nemanja Đukanović, Marco Polo testenine

Hand made testenine
Nemanja Đukanović Marco Polo testenine, priča o semolini, priprema ručno rađenog testa sa spanaćem i bez spanaća, pravljenje raviola, pravljenje špageta, taljatela.
 
14:00 – 14:30
Snežana Đuričin Kuštrimović

Istorijat kosmopolitske holandske kuhinje
Snežana Đuričin Kuštrimović, diplomirani istoričar umetnosti, školovani prerađivač mleka (sirar – Cheese Artist) i školovani kulinarski tehničar, istorijat kosmopolitske holandske kuhinje.
 
15:00 – 15:30
Dragan Mijailović, vinarija Trilogija

Uparivanje hrane i vina
Dragan Mijailović Somelijer i vlasnik vinarije Trilogija, predavanje o uparivanju hrane i vina.
 
15:30 – 16:00
Dimitrije Vujadinović, autor knjige Cipovka: hleb koji se smeje na mesec

Nematerijalna kulturna baština Vojvodine – cipovka, hleb koji se smeje na mesec
Kako se pravi cipovka – hleb koji se smeje na mesec, koji je upisan u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
 
16:00 – 16:30
Kosta Jordanovski, Kings Shop, radnja za izradu kora za pitu i testenina

Radionica zanatske izrade testenine
Kosta Jordanovski, četvrta generacija vlasnika Kings Shop, radnje za izradu kora za pitu i gibanicu i testenina, sa skoro stogodišnjom tradicijom.
 
18:00 – 18:30
Proglašenje najboljeg izlagača i dodela nagrada
Na prodajnoj izložbi će učestvovati preko 30 izlagača zanatskih i tradicionalnih proizvoda, koji će konkurisati za dve vredne nagrade: najbolji izlagač Festivala TESTIVAL i najbolji proizvod Festivala TESTIVAL. Predsednica žirija za najboljeg izlagača je dizajnerka Danijela Paracki, a predsednica žirija za najinovativniji proizvod je Vanja Kovačev, PR stručnjak.
 
19:00 – 19:15
Svečano zatvaranje Festivala TESTIVAL 2020
 

Informacije :

Miodrag Ilić, predsednik Udruženja TESTIVAL, miodrag@testival.rs, mob. 064 8897 200
Vanja Kovačev, Nord Communications, vanja.communications@gmail.com, mob. 063 8455 973

SRBIJA GRADOVI