Veliko iznenađenje u polufinalu Eurobasketa, Španci nokautirani!! ISTORIJA SLOVENACA!!

14/09/2017

U duelu dve jedine neporažene ekipe u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva u košarci, slavila je Slovenija!

Izabranici Igora Kokoškova savladali su aktuelnog prvaka Evrope, selekciju Španije, rezultatom 92-72 i u finalu smotre najboljih evropskih selekcija čekaju boljeg iz duela Srbije i Rusije.

Španci su prvi poentirali na utakmici, ali su Slovenci uzvratili serijom 6-0 (dve pogođene trojke).

U uvodnim minuta bio je egal, a onda je Slovenija sredinom kvartala došla do osetnijih sedam poena viška.

Španci su pokušavali da poravnaju, ali su Dragić i društvo uporno držali prednost, na prvi predah su otišli sa šest poena viška.

U drugoj četvrtini, Slovenci dolaze i do plus osam, držali su prednost u svojim rukama, pred  kraj kvartala došli i do maksimalnih devet poena viška, ali su izabranici Serđa Skariola uspeli da spuste na četiri poena razlike pred odlazak na pauzu.

A onda, po povratku sa pauze, kreće rapsodija Slovenaca. Otvaraju četvrtinu serijom 6-0, Španci su uspeli na kratko da spreče razliku da raste, a onda su Slovenci nastavili da im zatrpavaju koš.

U poslednjim trenucima kvartala dolaze do 18 poena viška, Rodrigezu je pogodio u poslednjim trenuncima treće deonice i spustio na 16 poena razlike u korist Slovenije, ali to je bio tek 12. poen aktuelnog prvaka Evrope u trećoj četvrtini.

Kako je vreme odmicalo, tako su i Dragić i Dončić zaigrali još bolje, trojkom Klemena Prepeliča Slovenija na startu odlučujuće deonice dolazi do +19.

Nisu Španci imali rešenja u napadu, a ni u odbrani, Dragić je izmišljao poene, ostali su igrali po njegovim koracima.

Sredinom deonice, Dragić pogađa trojku, za prednost Slovenije od 21 poena.

Potpuno razmontirani Španci su brzim napadima i trojkama pokušavali da se vrate, ali nije išlo. Slovenija je igrala požrtvovano u odbrani, skoncentrisano i smireno u napadu, te su rutinski priveli meč kraju.

Slovenija tako ostaje jedini neporažen tim na turniru, a ovo je nesumnjivo najveći uspeh u istoriji slovenačke košarke, zagarantovana je prva medalja na evropskim prvenstvima u istoriji ove zemlje.
 U redovima Slovenije blistali su svi koji su dobili priliku da igraju, svako je svoju rolu odradio maksimalno posvećeno, a istaklu su se Dragić sa 15 poena, šest skokova i pet asistencija, Rendolf sa 15 poena tri skoka i dve asistencije, Gašpar Vidmar sa 12 poena i pet skokva, kao i nestvarno dobri 18-godišnji Luka Dončić sa 11 poena, 12 skokova i osam asistencija! Samo dve asistencije su mladom asu Real Madrida nedostajale za tripl-dabl u polufinalu Eurobasketa.

U redovima indisponiranih Španaca izdvojili su se Gasol sa 16 poena, Rubio sa 13, Mark Gasol sa 12 poena i 11 skokova, svi ostali su imali jednocifren košgeterski učinak, Sergio Rodrigez je imao devet poena i svega tri asistencije.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

SPORT