Rukometaši Srbije plasirali se na EP

02/06/2019

Pobednički gol postigao je Nemanja Zelenović 20 sekundi pre kraja utakmice

Foto: pixabay-ilustracija

RUKOMETAŠI Srbije obezbedili su plasman na Ep 2020. U “Spens-u”, u odlučujućoj utakmici za odlazak dogodine u Austriju, Švedsku i Norvešku, izabranici selektora Nenada Peruničića nadigrali su Švajcarsku 32:31 (19:17) i ovacijama ispraćeni sa parketa. Naši rukometaši radovali su se kao najbolja trećeplasirana ekipa, plasmanu koji su obezbedili u poslednjim sekundama meča, a euforiju nisui krili ni Švajcarci, koji su zauzeli drugo mesto u našoj grupi i proslavili plasman.

U duelu punom preokreta koji je obeležio dramatičan finiš, trijumf našem timu doneo je Nemanja Zelenović, pogotkom 21 sekunde pre kraja za 32:31. U preostalom vremenu Švajcarci su pokušali, imali dva “deveterca”, a u poslednjem sekundu pogodili prečku koja nas je spasla, pa su naši rukometaši pohrlili jedan drugom u zagrljaj.

Jurili su “Orlovi” po terenu ceo meč, prikazali sjajnu partiju u kojoj su čitavo prvo poluvreme Švajcarci diktirali tempo i imali po gol prednosti, da bi u samom finišu sjajnim pogocima Kukića i Radivojevića dotadašnji egal prešao na stranu Srbije koja je povela dva pogotka prednosti.


U nastavku su Radivojević i Crnoglavac dodali gas, pa je naš tim sa sjajnim Milosavljevim među stativama uspeo da se odlepi i da 10 minuta pre kraja stekne prednost od pet golova razlike. Naši su jurili šesti gol, koji odmah stavlja pečat na evropsku vizu, i , čini se, sagoerli. Jer, u trenutku je zastao ritam, neuspeli pokušaji a do tada neprimetni Mileman i Švajlen su postigli po gol, zatim i Šmid i Lir pa su rivali pet minuta pre kraja stigli do izjednačenja 30:30. Najbolji gostujućoi igrač Šmid je doneo prednost svom timu ali sinoć odlični Crnoglavac izjednačio, da bi u poslednjem napadu Zelenović pogodio za Evropu.

-To je njihova pobeda, to su želeli i pokazali su se kao ekipa sa snažnim timskim duhom, bratskim odnosom i malo je reći da sam ponosan na njih- prvi su utisci Nenada Peruničića posle trijumfa nad Švajcarcima.- Veliko poštovanje i za našeg golmana Milosavljeva koji je na veliku sopstvenu odgvoornost pokazao koliko mu je stalo da brani boje Srbije iako je svetska klasa i potvrdio da je naš tim porodica. Napravili smo ekipu sa ogromnom željom.

Naš golman, Dejan Milosavljev naglasio je da mu je pobeda i plasman još draži jer je naš tim jesenas bio otpisan a sada je ostvario cilj.

-Ovo su najbolji momci, što se videlo u teškom, odlučujućem meču. Sigli smo do “plus pet” ali prevelika želja donela je i neke tehničke greške ali smo ipak stigli do popbede uz pomoć sjajne publike- rekao je Milosavljev.

NOVI SAD. Velika dvorana “Spens-a”. Gledalaca: 5.000. Sudije: Zigmars Sondors i Renas Licis (Litvanija). Sedmerci Srbija 2(2), Švajcarska 4(2), Isključenja, Srbija : 6 minuta, Švajcarska osam minuta.

SRBIJA: Milosavljev ( 8 odbrana), Ivanišević ( 4 odbrane), Pušica, Vujić 3, Crnoglavac 5, Pešić 1, Radivojević 6, Nemanja Ilić 2, Mošić, Vanja Ilić 2, Nikolić 1,Kukić 5, Zelenović 2, Sretenović 1, Marsenić 1, Stanković.

ŠVAJCARSKA: Portner ( 7 odbrana) Bringlof ( 2 odbrane), Šmid 6, Majster 1, Rubin 2, Tinovski 5, Švajlen 1, Lir 2, Sidorovic 1, Fon Dešvanden, Rajmi 2, Kitel 3, Maros 2, Tominec, Mileman 1 , Novak.

SPORT