POVRATAK U EVROLIGU-ZVEZDA deklasirala Budućnost

22/04/2019

Košarkaši Crvene zvezde postali su šampioni ABA lige i igraće sledeće sezone u Evroligi, jer su večeras u krcatom „Pioniru“ pregazili Budućnost u majstorici finala plej-ofa – 97:54.

Foto: S.P. 

Crveno-beli su posle godinu dana pauze vratili jadransku krunu na Mali Kalemegdan skinuvši je prošlosezonskom pobedniku regionalne lige.

Tim trenera Milana Tomića je dominirao tokom cele sezone, u ligaškom delu doživeo samo jedan poraz, ali je onda u doigravanju i u polufinalu protiv Partizana i u finalu protiv Budućnosti morao da igra majstorice. Ipak, crveno-beli su pokazali da su najbolji kada je najpotrebnije, pa su apsolutno zasluženo četvrti put postali prvaci ABA lige.

Zvezda je večeras bukvalno razbila Budućnost, ali je utakmica imala užasnu predigru, zbog koje je početak kasnio sat vremena, pa je umesto u 19, igra startovala u 20 sati.

Noris Kol je inicirao prvi incident kada je na zagrevanju loptom gađao navijača, ali totalni haos je usledio kasnije, kada su se navijači Zvezde sjurili na teren sa namerom da se fizički obračunaju sa košarkašima Budućnosti, koji su pobegli u svlačionicu. Odlazak Podgoričana sa terena „ispraćen“ je povicima „Ubij, Šiptara“, ali i stolicama i drugim tvrdim predmetima, koji su poleteli ka njima sa tribina.

Posle dugog natezanja, Podgoričani su se vratili na teren i meč je počeo…

A onda su počišćeni sa parketa „Pionira“!

Od starta je Zvezda dominirala, Budućnost je uspela da prvu deonicu završi na samo „minus pet“ (18:13), ali je u drugoj potpuno rasturena. Taj deo igra crveno-beli su dobili rezultatom 29:8.

Na poluvremenu je bilo 26 razlike (47:21) i samim tim izvesno ko će na kraju slaviti.

U nastavku su crveno-beli samo uvećavali prednost do maksimalnih „plus 45“ u finišu meča, bacajući navijače u delirijum trojkama i atraktivnim potezima.

Košarkaši Zvezde su ubacili čak 16 trojki iz 32 pokušaja, za dva poena su šutirali 17/28…

Najefikasniji je bio Kej Si Rivers sa 21 poenom (5/8 za tri), a dvocifrene učinke imali su i Dejan Davidovac – 11, Boriša Simanić, Mohamed Faje i Majkl Odžo po deset. Filip Čović je imao po devet poena i asistencija…

Noris Kol sa devet poena bio je najefikasniji u timu Jasmina Repeše.

Podsetimo, u finalnoj seriji svih pet mečeva dobili su domaćini.

Crveno-beli su na startu dva puta u „Pioniru“ deklasirali tada aktuelnog šampiona (91:72 i 107:69), ali je Budućnost u „Morači“ uzvratila (80:72, 84:80) i seriju vratila u Beograd, a onda je danas Zvezda rivalu iz Podgorice zadala konačan udarac.

SPORT