Fudbalski klub Crvena zvezda ima dugu istoriju dovođenja „stranih“ igrača srpskog porekla !!!

  • Izvor: RS.SPUTNIKNEWS.COM

06/12/2020

Od Elija Babalja, preko Milana Borjana, Marka Marina, Miloša Degeneka, Srđana Spirodonovića.


Foto: wikipedia

Prvi je ostavio najmanji, gotovo nikakav trag, trojica spadaju među najznačajnije igrače koji su igrali u ovom veku u Ljutice Bogdana, dok poslednji tek treba da se dokaže.

Babalj, koji trenutno nema klub, a prethodne sezone igrao je u drugoj ligi Tajlanda, stigao je u Zvezdu leta 2012. godine.

Vlasnik srpskog i australijskog pasoša, rođen je u Sarajevu 1992, stigao je u Zvezdu kao talentovani klinac, ali za kratak period u klubu nije uspeo da se dokaže.

Posle crveno-belih igrao je za Melburn, odakle je i došao u Zvezdu, kasnije je bio član AZ Alkmara, Cvolea, Adelajda, češke Mlade Boleslav, a igrao je i u Indiji i na Tajlandu.

Trenutno nema klub, a tržišna vrednost mu je oko 100 hiljada evra.

Sezona 2017/2018 veoma je važna za crveno-bele i to iz mnogo razloga, a jedan od njih, možda i najvažniji, je dolazak Milana Borjana.


Sedma Zvezdina zvezda?

Momak rođen u Kninu standardan je među stativama Kanade od 2011. godine. Kao tinejdžer je sa porodicom otišao za Severnu Ameriku, kao veoma mlad se uputio u Južnu Ameriku gde je bio na probama u Boki, Riveru, kratko u Urugvaju, da bi 2008. postao je član argentinskog Kilmesa.

Konačno, 2009. godine vratio se u Srbiju gde je, pre odlaska u Kanadu, u mlađim kategorijama branio boje Radničkog sa Novog Beograda.

Potpisao je ugovor sa Radom, usledile su selidbe u Sivaspor, litvanski Vaslui, Ludogorec, Radnički Niš, a u sezoni 2016/2017 igrao je na pozajmici u Koroni iz Poljske.

Ono što se nije obistinilo 2014, jeste 2017. Borjan je bio želja crveno-belih dugi niz i pre tri i po godine konačno su se kockice sklopile.

Od tog trenutka, pa sve do dan-danas on je sinonim svih uspeha Zvezde u Evropi. Za četiri sezone ekipa iz Ljutice Bogdana igrala je isto toliko puta evropska takmičenja (dva puta LŠ, dva puta LE), a ove je izboreno i drugo proleće.

Naravno, velike zasluge za to pripadaju Borjanu koji je u gotovo svakom važnom meču bio najbolji fudbaler Zvezde.

Posle sezone 2017/2018 na stadion „Rajko Mitić“ dolaze još dva „gastarbajtera“ koji će obeležiti godine ispred. Prvo je ugovor potpisao Miloš Degenek, a potom, u poslednjim minutima transfer roka, i Marko Marin.

Jedan je otišao i vratio se, a drugi?

Miloš Degenek
Degenek i danas igra za crveno-bele, uz kratak period odsustva kada je bio u Saudijskoj Arabiji, a Marin je početkom 2020. napustio Ljutice Bogdana.
O njegovom uticaju na odbranu Zvezde suvišno je pričati, a još manje o uspesima i momentima čiji je bio glavni protagonista (asistencija u Salcburgu).

Reprezentativac Australije takođe je rođen u Kninu, kao beba je sa roditeljima izbegao za Srbiju, a potom je usledio odlazak u Australiju.

Ponikao je u tamošnjim klubovima, a 2013, kao 17-godišnjak, došao je u Evropu u redove drugog tima Štutgarta. Zatim je bio član Minhena 1860, Jokohame, a 2018. obukao je dres Zvezde.

Odbrana crveno-belih ne može da se zamisli bez Borjana na golu i Degeneka u poslednjoj liniji.

Kada je reč o Marinu, on je verovatno i najveće ime koje je došlo u Srbiju poslednjih godina. Nekadašnji reprezentativac Nemačke i velika nada evropskog i svetskog fudbala ostavio je dubok trag na „Marakani“.

Toliko dubok da su pojedini navijači želeli da ga uvrste među „Zvezdine zvezde“.

Da li će se stići još jedan „Švaba“?

Plesao je po terenu, igra tima Vladana Milojevića nije mogla da se poredi sa njim i bez njega, a jedina mrlja, ako to može da se nazove tom rečju, je što nije preuzeo odgovornost u Atini kada je trebalo da se šutira penal.

Poslednji u nizu od igrača srpskog porekla je Srđan Spiridonović. Popularni „Spidi“ rođen je u Beču, igrao je za mlađe kategorije austrijske reprezentacije, a leta 2020. došao je u Zvezdu.

Na početku je ostavio dobar utisak, ali je kasnije izgubio minutažu u važnim mečevima. Videćemo u kom pravcu će ići njegova karijera u Zvezdi.

Na kraju, crveno-belima bi uskoro mogao da se priključi novi „gastarbajeter“ – Aleksandar Dragović.

Rođeni Austrijanac igra za Bajer iz Leverkuzena, ugovor mu ističe narednog leta i u medijima se već spominjao kao potencijalno pojačanje Zvezde.

„Sa Dragovićem smo razgovarali, postoji obostrana želja, pa ćemo videti. Situacija u fudbalu menja se svaki dan“, rekao je generalni direktor Zvezde Zvezdan Terzić pre nekoliko nedelja gostujući na „TV Prva“.

Odgovor na pitanje – da li će Dragović biti novi Zvezdin gastarbajter –dobićemo u januaru kada bude krenuo zimski prelazni rok.

SPORT