Tulumbe recept iz starog kuvara. Isproban mnogo puta.
2,5 dl voda
2,5 dl mleko
1 šoljica ulje
300 gr brašno
0,5 kesica prašak za pecivo
4 komada jaja
Sirup:
600 gr voda
1 kg šećer
1 komad sok od limuna
1 kesica vanilin šećer
Za prženje:
ulja (dosta)
U sudu srednje veličine, pomešati vodu, mleko i ulje. Zagrejati na jačoj temperaturi i pustiti da provri. Smanjiti temperaturu, na srednju. Uz mešanje, lagano dodavati brašno i prašak za pecivo. Izmešati da ne bude grudvica. Ostaviti da se ohladi.
Umutite jaja. Umućena jaja dodati u prethodno ohlađenu masu. Dobro promešati, da se masa izjednači.
Masu propustiti kroz presu za tulumbe. Pripremljene tulumbe pržiti u dubokom sudu, sa dosta ulja, dok ne dobiju zlatno braon boju. Gotove tulumbe naslagati u dublji sud i preliti sirupom. Služiti ohlađeno.